Pokud se při běžeckém závodě málem srazíte se snowboardistou, zdá se, že už vážně něco přestává fungovat. Nejvyšší čas napsat tečku za závodní sezonou (pokud jste tak ještě neučinili). A nejlepší příležitostí byl Běh do oblak na Dolní Moravě. Za sněhovou torturu luxusní wellness péče!

Loni se tu běžeckým výšlapem křtilo otevření Stezky v korunách. „Což mělo skvělý ohlas, tak proč nepokračovat v něčem, co se líbí,“ vysvětloval Martin Dvořák, ředitel závodu, pokračování tradice. Přijela stovka běžců, nejen z okolí, ale i milovníků akčního stylu běhů Kilpi Trail Running Cupu z celé země, skyrunneři, skialpinisti.

Oproti loňsku se ledacos změnilo, takže sběratelům zážitků přibyl další drahokam. Zůstalo pouze převýšení 430 metrů, ale délka narostla skoro o kilometr na 3,5 km, z nichž se shodovala pouze závěrečná pasáž po dřevěné Stezce do oblak.

A taky podklad. Loni tvrdo, ať už první část po ještě zelenohnědé a kamenité sjezdovce Kamile, tak druhá po Amálce, pokryté utemovanou vrstvou umělého sněhu. Teď měkko, všude po sněhu, nohy se bořily po holeně, někde se lépe odrazily z bláta. Jisté a pevné kroky byste lehce spočítali na ruce dřevorubce.

Počasí teplejší, ale nahoře stejná mlha i fukeř. Pohyblivější kulisy přidali lyžaři a snowboarďáci, neboť na Dolní Moravě v tento den právě začala sezona. „Budu tam rychlejc,“ řvali sebevědomí běžci na pasažéry lanovky, když mířili vzhůru i pak nazpátek dolů.

Jak dopadl sportovní souboj přímo na trase? Hvězdné kvarteto se ve třiadvacetiminutové akci vešlo do třinácti vteřin, rozhodlo se až těsně pod vrcholem. Po většinu dosavadní trati vyšlapával stopu Ondřej Fejfar. Čímž se zřejmě lehce utavil. Neboť první nástup obhájce Tomáše Lichého postačil k získání (a udržení) pár vteřin na čele.

Ještě na Stezce se to dalo docela natáhnout, ale pořadí získalo jasnou podobu: 1. Lichý, 2. skorodomácí Radek Hübl, který tu ovládl červnovou třicítku KTRC, 3. Fejfar a 4. Jan Zemaník.

„Moc jsem toho poslední dobou nenaběhal, bolí mě lýtko. Rozhodl jsem se na poslední chvíli, chtěl jsem to zkusit, ale je to stejné,“ říkal král. „Bez něho bych sem nejel. Mám po odpočinku, ale už začínám běhat,“ dodal druhý člen beskydské partičky Jan Zemaník.

Ženám vládla skvělá Táňa Metelková, v absolutním pořadí desátá, jen tři a půl minuty za vítězem. A to do poslední chvíle zvažovala, že by sebrala ratolestem, které poslala i s manželem na běžky, hůlky. Druhá skončila taktéž veteránka Denisa Barnetová ze zdejšího hotelu Vista, který poskytl všem skvělé zázemí (viz dále). Třetí pak Iveta Vlčková z Běžeckého kempu (Ondřeje Fejfara) Kuprovka, tahle formace si tu protáhla běžecký víkend až do neděle.

Na závěr ještě krátký výčet příjemností, které jste si mohli užít krom drsného běhu. Výroční modré tričko Kilpi, teplé oblečení hned nahoře v cíli společně s horkým čajem, pak zdarma lanovka dolů, teplá převlékárna s návštěvou zdejšího wellness centra a ještě výtečný těstovinový salát v restauraci s vyhlídkou na Králický Sněžník. A při vyhlášení výsledků dlouhý sestřih videí z celého ročníku KTRC. Tak klidné vánoce a zase za rok!

Výsledky