V sobotu 14. ledna se startem v 10 hodin v bráně vlašimského zámku bude odstartován 43. ročník Zimního běhu na Blaník. Závod v posledních letech prošel zásadními změnami.

V minulém a začátkem tohoto století se běhalo z různých míst středočeského města Vlašim, délka závodu se udávala mezi 15 až 20 kilometry.

V roce 2013 ho převzali noví pořadatelé a již v roce 2014 zaznamenali na 17 kilometrech rekordních 227 účastníků. O rok později trať protáhli přes zámecký park a vyhnuli se hlavní silnici vedoucí z města k Blaníku a délka závodu má půl maratonskou hodnotu.

Start, ale i cíl, „obrátkového“ závodu, mimo jiné přes samotný vrchol pověstmi opředeného Blaníku se vzhledem k bezpečnosti běžců přebíhá a po seběhu z něho se vytrvalci vracejí na původní trať, je v nadmořské výšce 365 metrů a vrchol Velkého Blaníku v 638 metrech. Součet stoupání a tedy i klesání se na této půlce blíží k číslu šest set metrů. Občerstvovací stanice je na 8 a13 kilometru.

Tuto trať si při její premiéře dalo 322 běžců a vloni rovných čtyři sta. "Letos bychom rádi překonali i tento počet, " říká ředitel závodu Ondřej Pojmon. O tom, že je to reálné přání, svědčí současný počet přihlášek, který se měsíc před startem přehoupl přes číslo tři sta.

Závodníci Zimního běhu na Blaník budou mít opět jistotu správně změřeného času pomocí čipové technologie, včetně zaslání SMS s časem ihned po svém doběhu. Ti včas přihlášení budou mít levnější startovné a dárek v podobě sportovního vaku na záda.

„Pro všechny letos opět chystáme osvědčenou úschovnu zavazadel, vyhřívané převlékácí stany, ale také originální pamětní medaile a elektronické diplomy,“ dodal ředitel závodu.

Samozřejmostí bude také startovní číslo se jménem běžce, které po závodě zůstane běžcům na památku. Po doběhu bude v prostorách školní jídelny zdejšího učiliště připraveno občerstvení pro všechny běžce, kdy kromě tradičního guláše bude možnost volby také dvou dietních jídel.