Už po osmadvacáté se sešli běžci na Silvestrovském běhu Hrabovou. Ten pořádají tradičně členové Sokola Hrabová a Tri Atlet klubu Hrabová. Hlavními organizátory jsou Radouš Holuša a Radana Holušová. Závod odstartoval starosta obce Hrabová Igor Trávníček.

První ročník se konal 31. prosince 1989, kdy se Holuša rozhodl v oslavných a historicky nepřehlédnutelných chvílích uspořádat v městské části Hrabová běžecký závod. Tehdy se na startu sešlo okolo 60 závodníků.

V pozdějších letech účastníků přibývalo a tak se start a cíl přestěhoval na hřiště Sokola Hrabová, kde závody probíhají dodnes. Za dvacet osm ročníků se běhu celkem zúčastnilo 3145 závodníků.

Letos se přihlásilo ke startu celkem 148 běžců. Běželi dva okruhy v délce 9500 metrů. Děti, dorost a příchozí běželi jedno kolo o délce 4250 m. Nejmladší závodnice Anežka Svobodová, která běžela v doprovodu s tatínkem, uběhla jedno kolo za 31 minut a 13 vteřin. Nejstarším závodníkem byl Jaroslav Gaman. Ten běhá se svojí psí slečnou všechny závody. Oba zvládli dvě kola za 61:34. Je třeba konstatovat, že panu Gamanovi je 81 let.

Závod se konal za krásného počasí. Obloha byla modrá, svěží vzduch, silnice suchá. Ideální podmínky. Účastníci tak podávali i velmi dobré a kvalitní výkony. Po doběhu všech obdrželi běžci a běžkyně poukázku na občerstvení. Okolo poledne R. Holuša spolu se starostou Městského obvodu Ostrava – Hrabová vyhlásili výsledky.

V kategorii žen bez ohledu na věk vyhrála a nejrychlejší byla Petra Pastorová běžící za Maraton klub Seitl Ostrava – 35:05. Druhé místo obsadila Silvie Stiglerová SSK Vítkovice – 36:37 a třetí doběhla Kateřina Bluchová SSK Vítkovice – 37:23.

Nejrychlejší v mužích byli tři ve věkové kategorii A – do 39 let. 1. místo Václav Bitala, SSK Vítkovice – 30:36, 2. místo Jan Fousek, MK Seitl Ostrava – 31:36, 3. místo Michal Stanovský, SSK Vítkovice – 31:54.

Podle historických běžeckých tabulek závodu nejrychlejšího času prozatím dosáhl Jakub Zemaník časem 28:17.

Foto 131× – Josef Zajíc