Ačkoliv se Petr Vabroušek první polovinu závodu jen rozklusával, nakonec si z Brna odváží vítězství. Na krátké trati zvítězil s obrovským náskokem Jiří Křeček.

Série zimních běhů Winter Run letos poprvé zavítala do Brna a jednalo se zároveň o první letošní závod seriálu. Ani rekordně nízké teploty, kdy se rtuť teploměru ne a ne odlepit od mínus desítky, neodradily běžce od účasti. Na startu se jich sešelo kolem dvou set, což je vzhledem k podmínkám obdivuhodný počet.

S rovinatou tratí, z níž část byla pod ledem, část zasněžená a někde jen mokrý asfalt, se nejlépe vypořádal Jiří Křeček (Eleven run team). Hned od startu se rozeběhl v tempu jen lehce nad tři minuty na kilometr a pár soupeřů, kteří se s ním snažili držet, brzy setřásl. Cílem proběhl v čase 12:49,2 s téměř dvouminutovým náskokem a potvrdil, že jeho forma jde poslední dobou strmě vzhůru. Teplota mu prý větší problémy nedělala – je zvyklý. Slušný výkon podala juniorka Kateřina Prosserová, která byla nejrychlejší z něžného pohlaví a celkově obsadila jedenácté místo.

Vabroušek se rozklusával a pak vyhrál

Na osmikilometrové trati, která byla certifikovaná, pak vyhrál v čase 30:06,7 vynikající triatlonista Petr Vabroušek (Titan Trilife Zlín). První kolo se dle svých slov spíše rozklusával a i když už ani nevěřil, že se v druhém kole dokáže stáhnout tři čtvrtě minuty a dostat na první místo, podařilo se, dle vlastních slov se mu to fantasticky rozeběhlo. Richard Bednář se nakonec musel spokojit „pouze“ s druhým místem a rozdílem 10 vteřin, nicméně o vítězství v kategorii do 39 let nepřišel.

„Běželo se krásně, sníh i mráz byl fajn, připravuji se na maraton na Antarktidě,“ řekl po závodě Petr Vabroušek. Dá se dnešní závod srovnat s Antakridou? „Určitě nedá, Antarktida měla nějakých – 25 °C, při maratonu na Severním pólu jsme měli v protivětru až – 42, takže proti tomu je to dneska příjemné. Pokud se člověk dobře obleče, chodí pravidelně běhat a hned do doběhu se jde převléknout do suchého, určitě hrozí menší riziko onemocnění, než když se projedete plnou tramvají.“

Tradičně běžel závod i se synem Filipem, který po odběhnutí závodu využil zázemí Sportovního areálu Komec a věnoval se svému dalšímu oblíbenému sportu, totiž lezení na horolezecké stěně. Malá dcera tentokrát nezávodila. „Pravidelně s námi běhá a teď před týdnem jsme měli Silvestrák, kde vyhrála svojí kategorii. Tak byla samozřejmě také ráda. Ale čemu jsem já rád, že když skončí v poli poražených, tak si z toho hlavu neláme. Baví ji pohyb, vidí to u mě i u Filipa a chce dělat všechno, co děláme my. Ráda se hýbe a to je skvělé,“ říká na její adresu Petr Vabroušek.

A jaké plány pro letošní rok má sám úspěšný ironman? „Maraton na Antarktidě je vlastně jen začátek závodu, který se jmenuje World Marathon Challange. Je to sedm maratonů v sedmi dnech na sedmi kontinentech, takže 23. ledna bychom měli startovat v Antarktidě, 24. v Punta Arenas v Chile, 25. v Miami, 26. v Madridu, 27. v Marakeši, 28. v Dubaji a 29. končíme maratonem v Sydney, takže to je důvod, proč poslední měsíc, dva hodně běhám a hodně jsem omezil cyklistiku a plavání,“ říká k nejbližším plánům. Pak se ale opět vrátí k dlouhým triatlonům a vedle série Ironman Challange bude závodit i doma.

Krásné medaile. A pro všechny

Mezi ženami zvítězila Eliška Vlachová Huntová, s časem 33:23,5 celkově šestá, jen jedenáct a půl vteřiny před Lenkou Kohnovou. Kuriózní situace se odehrála při vyhlašování závodu žen 40 – 49 let. Vítězná Monika Maryšlerová totiž o svém umístění ani netušila a tak se převlékala v šatně. Když se dozvěděla o svém výsledku, stoupla si s radostí na stupně vítězů sama. „Bylo to veliké překvapení,“ přiznala v cíli. „Bylo to úžasné, stupně vítězů jsou vždycky úžasné,“ řekla s nadšením a již se těší na závod v Olomouci, kterého by se také ráda zúčastnila.

V cíli na běžce čekala krásná unikátní medaile a bohaté občerstvení – kromě banánů, tatranek a makového závinu nechyběly ani chipsy a tradiční ionťák byl na výběr studený nebo teplý. Kdo dal přednost čaji, mohl ho dostat i s rumem. Jak je u akcí Winter Run zvykem, bylo i vyhlášení vítězů záhy po doběhu a tak běžci spolu s doprovody nemuseli dlouho čekat. I tento „detail“ přispěl k tomu, že se premiéra Winter Runu v Brně zkrátka vydařila na jedničku.

Všichni běžci na osmi kilometrech si navíc připsali své první body do Českého poháru v zimním běhu pod záštitou Českého atletického svazu, což je letošní novinka. Z celkem šesti závodů se započítávají čtyři nejlepší výsledky.

Web seriálu Winter Run

Výsledky

Článek jsme 7. ledna v 18:00 aktualizovali.