Víte, kde se zahajuje závodní Nový rok na Moravě? Žádným Novoročním během, ale Zimním během přes Kosíř.

První lednová sobota, to je termín, který zajímá běžce ze středu Moravy na počátku roku nejvíc. Proč? No přece kdo má nohy a ruce musí zdolat Kosíř. Přes to nejede vlak. A v letošním roce již po osmatřicáté.

Letos ovšem čekal běžce pekelný mráz, na trati pak sníh a místy i led, tak bylo nutné se nejen dobře obléct i obout, ale hlavně dávat pozor. Není dobré se hned v prvním závodě v roce zranit.

Martin Poklop si vítězství pohlídal

Ve velmi silném mrazu si nejlépe vedl Martin Poklop /Fortex Moravský Beroun – 39:47/, který se nahoru k rozhledně na Kosíři vyvezl se svými soupeři a z kopce dolů pak získal hned na začátku takový náskok, že mu stačilo si ho pohlídat už jen do cíle.

Druhé místo si pak udržel Jan Kostecký /TJ LP Šumperk – 40:12/. Ten vlastně závod nahoru odtáhl, ale pak už Martinovi nestačil.

Třetí doběhl zkušený vrchař Ondřej Horák /Fortex Moravský Beroun – 40:49/, který celou trať absolvoval sám.

Petra Kamínková opět vítězně

O favoritce Zimního běhu přes Kosíř nebylo pochyb hned před startem. Petra Kamínková /Svatý Kopeček – 45:27/ na svém oblíbeném závodě nenechala nikoho na pochybách o formě, kterou má i teď v zimě. Marie Delingerová /Fortex Moravský Beroun – 47:23/ tak jen v mrazu kontrolovala druhou pozici před dotírající Terezou Jánošíkovou /Sob Olomouc – 47:35/, která byla velkým překvapením závodu.

Zázemí běhu opět v lázních ve Slatinicích

38. ročník Zimního běhu přes Kosíř, memoriálu ing. Květoslav Křížka, ve Slatinicích zahájil letošní běžeckou sezónu běžců ze střední Moravy. Trasa náročného běhu, která vede přes Velký Kosíř, neboli hanácký Mont Blanc, byla letos místy opravdu dost náročná díky mrazu, sněhu a také místy ledu pod ním, ale i tentokrát ji pořadatelé z TJ Liga 100 Olomouc pod vedením ředitelky závodu Jaroslavy Šlahařové jako po všechna ta léta dodrželi.

Navíc je důležité, a to dělám s velkou radostí, přiznat, že v pohodě zvládli bez problémů celou akci a vše v časovém reálu dotáhli do úspěšného konce.

A díky výborné spolupráci pořadatelů z TJ Liga 100 Olomouc s vedením Lázní Slatinice se podařilo jako obvykle v posledních letech zajistit ve zdejším lázeňském areálu ideální zabezpečení pro všechny účastníky.

V lednu je na Kosíři vesměs vždy náročný terén

Slatinice jsou tedy za námi a první ostrý test letošního roku naznačil, jak si kdo stojí.

Rozhodně to dnes nebylo lehké, ale kdy je to v zimě na Kosíři snadné. Musí se s tím prostě počítat a zažili jsme tu i horší podmínky než letos. Ovšem takový mráz jako dnes býval opravdu výjimečně. A možná vůbec ne.

„Nahoru jsem byl rád, že se vezu,“ přiznal se mi Martin Poklop. „Až z kopce jsem to pak pustil a už nebyl problém doběhnout na prvním místě do cíle. Asi taky proto, že mám nějaké to kilo navíc,“ smál se na závěr naší debaty.

„Snažil jsem závod rozhodnout nahoru, ale to se mi nepodařilo, tak potom bylo jasné, když se mě Martin udržel, že už mu neuteču,“ konstatoval v teple sálu restaurace v lázních Jan Kostecký.

„Já vlastně běžel celou cestu sám. My máme stále takové osobní mini souboje s Pavlem Dvořákem a dnes jsem mu oplatil porážku z Berouna já,“ usmíval se spokojeně Ondra Horák.

„Měla jsem sebou jen silniční boty,“ kroutila hlavou Petra Kamínková. „Naštěstí tu kluci z Best4run půjčovali na vyzkoušení krosové Inov 8, tak jsem toho využila a běželo se v nich parádně.“

„V takové zimě vůbec nefunguji,“ naznala v teple šatny v lázních Marie Delingerová. „Nedokážu se vůbec zahřát a jen jsem trať odklusala, jak to šlo.“

„Já jsem před sebou žádnou ženu neviděla,“ řekla mi při vyhlašování vítězů Tereza Jánošíková, když jsem se jí ptal, zda nemohla Marii dotáhnout. „Navíc jsem teď delší dobu netrénovala, tak jsem se rozběhla až cestou dolů. Marušku jsem viděla až před cílem. To už bylo pozdě na nějaký finiš, což mi ovšem vůbec nevadí,“ konstatovala na konec.

Navštívit Slatinice stojí vždy za to. A kdo si chce užít nádhernou přírodní rezervaci Velký Kosíř v plném květu na jaře, má možnost při Mánesově stezce 14. května v Lutíně.

Nebo se tam kdykoliv jen tak zajeďte podívat a proběhnout. V jakémkoliv ročním období. I z rozhledny na vrcholu se dá vidět hodně. Rozhodně nebudete litovat. Můžete mi věřit.

Výsledky

Foto 67×