Kdo je pravý otužilec a popere se s mrazivou výzvou se ukázalo v sobotu ráno na Visalajích pod Lysou horou. Pár běžců se sice extrémní zimy zaleklo nebo raději v čerstvém prašanu obulo skialpy, ale i tak odstartovalo 160 závodníků. Mínus 22 stupňů si pohrálo především s vousy jednotlivých závodníků a některým za tu hodinu běhu narostl u nosu nebo pusy pořádný rampouch.

Závod aspoň zpříjemnilo slunce a bezvětří, na běžce čekala vůbec nejmírnější etapa seriálu se startem na Visalajích, 8 km a 577 metrů převýšení. O traťových rekordech se nedalo uvažovat, přívaly sněhu zasypaly všechny stezky, ale přesně tohle praví lysacupisti přece milují. S náskokem celé minuty doběhl do cíle jako první Jakub Ambros (Vinotéka u Karla, 47:02) a připsal si tak své první vítězství v tomto ročníku.

„Dneska to bylo parádní, jenom tomu chyběla občerstvovačka jako na Silvestra,“ řekl s nadhledem Kuba hned po doběhu. Začíná tak jeho vítězná šňůra, jako v minulém roce? „To asi jenom do té doby, než zase přijdou vlčáci“ (Horák, Lichý, Jornet a spol pozn. red.).

Druhé místo si s úsměvem na tváři a zmrzlými vousy hlídal Vít Otevřel (Salomon-run, 48:00), třetí Tomáš Peter (Beskydští nomádi, 48:55) ztratil další minutu. „Docela se dalo běžet, sníh nebyl takový hrozný jako tehdy na etapě od Šance, navíc v druhé polovině trasy už to bylo uježděné od skialpinistů, kteří tama často chodí,“ okomentoval závodní podmínky Peter.

Ženy znovu postrádaly konkurenci v podobě sester Krejčiříkových a možná i proto byl souboj o první tři místa velmi vyrovnaný. První tři ženy od sebe dělil dokonce kratší čas, než první tři muže, což se téměř nestává. Svůj potenciál nejlépe využila nejmladší z trojice, Petra Ševčíková (X-Trail Orlová, 1:04:53) si tak po vítězství na Travném Treku připsala také premiérové vítězství na Lysacupu.

Druhé místo v těsném souboji o dvě sekundy udržela Zuzana Rajnochová (Splašení goroli, 1:05:06), na kterou o pár metrů nestačila Kristýna Skupieňová (Kempinator fans team, 1:05:08), která má určitě jasno, kdo je její největší sportovní vzor.

Mezi týmy po dlouhé době znovu zvítězila Vinotéka u Karla Frenštát p. R. (1. Ambros, 10. Zemánek, 13. Kostka), druhé místo získal Salomon-run i bez Tomáše Lichého (2. Otevřel, 5. Nezval, 19. Czeczotka) a bronz díky kvalitním výkonům nestárnoucích Šindelků Olympáci (7. Šindelek V, 8. Šindelek P, 11. Blabla).

Příští etapa se běží jedna z největších klasik – Rajská bouda v Malenovicích. Takže týden užívat prašanu a v neděli na startu v teniskách.

Výsledky

Foto 604× – Lukáš Podolák