1. Ve dvou se to lépe táhne Domluvte se s kamarádem. Když budete vědět, že byste nechali někoho ve štychu, snáz se přinutíte vyrazit, i kdyby byla venku zima nebo lezavo. Navíc je ráno dlouho tma a sluníčko zapadá brzy a ve dvou či vícečlenné skupince můžete bez obav nebo jen nepříjemných pocitů ze tmy vyrazit bez ohledu na denní či noční čas.

2. Hlavně klid a nohy v teple Ve sněhu a mokru jsou ideální boty s pořádnou vrstvou síťoviny, pokud nemáte rovnou gore-texový svršek. Dovnitř to chce pořádně teplé ponožky, ty s příměsí merino vlny jsou sázkou na jistotu.

3. Dobře se oblečte Cílem je, aby vám bylo tak akorát, když se budete moc potit, můžete snadno nastydnout. Pravidlo praví, že je dobré se obléct tak, jako by bylo o přibližně 7°C víc a zkraje, než se zahřejete, by vám mělo být chladněji. Preferujte funkční materiály, které dobře odvádí pot, trika se zipy a stojáčky a nezapomínejte na čepice a pro jistotu i rukavice (sundat si je můžete vždycky).

Obecně by se dalo říct, že:

  • Při teplotách kolem 0 by měly stačit dvě vrstvy na tělo, jedna na nohy. Triko s dlouhým rukávem a vesta se postarají o to, že vám bude teplo na tělo, na nohy pak dlouhé elasťáky (lední medvědi si vezmou kraťasy).
  • Když je mezi –10°C a –5°C: Dvě vrstvy na tělo, dvě na nohy. Bunda přes spodní triko s dlouhým rukávem a šusťáky přes elasťáky nebo podvlíkačky.
  • Když teploty klesnou k –15°C: Tři vrstvy na tělo, dvě na nohy. Dvě trika – jedno zateplené, například z flísu a na ně bundu. Spodní teplé.
  • Při teplotách kolem –20°C: Tři vrstvy na horní část těla, dvě na nohy, jeden pár rukavic navíc a kolem pusy šálu nebo na hlavu kuklu.
  • Při teplotách k –25°C: Tři vrstvy na horní část těla, dvě na nohy, jeden pár rukavic navíc a kolem pusy šálu nebo kuklu, sluneční brýle anebo se na to úplně vyprdněte a počkejte, až ty nejtužší mrazy povolí.

4. Buďte vidět Nepodceňujte reflexní prvky. Řidiči, kteří vás včas uvidí, mohou v případě, že běháte po silnicích, s předstihem reagovat, stejně tak se vás nebudou děsit chodci nebo cyklisti, s nimiž by mohla případně hrozit zbytečná kolize. Čelovky, reflexní pásky, blikačky z kola, zapojte fantazii a buďte vidět.

5. Zahřejte se Zahřátému člověku nepřijde zima až tak krutá. Pokud máte čas, vyběhněte si před samotným během v baráku schody, protáhněte se, rozhýbejte a na případné běžecké parťáky počkejte v autě, abyste neprochladli, než dorazí.

6. Vyzrajte na vítr Máloco je protivnějšího, než ledový vítr. Volte trasu tak, aby vám foukal do zad až na cestě domů. Běžet propocený domů proti větru je extrémně nepříjemné. Pokud fouká hodně, zkuste běžet deset minut proti větru a pak pět po. Pomoct může také namazání obličeje vazelínou nebo speciálním krémem do zimy.

7. Zapomeňte na rychlost Zimní běhání je spíš o budování obecné vytrvalosti a o objemech, než o rychlosti. Pokud nemůžete běhat přes den, kdy je nejtepleji, zkuste si v případě, že hodně mrzne, běh rozdělit a ráno a večer jděte alespoň na chvíli.

8. Po doběhu rychle do suchého Jakmile zastavíte, klesne vám tělesná teplota. Abyste předešli vleklým rýmám, převlékněte se co nejdříve do suchého. Pro ženy je důležité, aby se co nejdříve dostaly z propocených podprsenek. Jestli nemůžete hned do teplé sprchy, vezměte si alespoň suchou čepici. Horký nápoj po běhu v mrazu je to pravé. Pokud za běháním jezdíte autem, nachystejte si podoběhový čaj nebo kakao do termosky.

9. Nenechte se zastavit deštěm Na zimu mějte nachystané alespoň dva páry bot. Nezapomínejte mokré špičky vycpat novinami, uschnou rychleji, protože papír pohltí vlhkost. V případě, že je venku mokro, pořádně promažte celá chodidla a prsty vazelínou. Někteří běžci si berou přes ponožky igelitové sáčky a chválí si, že pak mají nohy hezky v suchu, i když proběhnou kalužemi.

10. Odstěhujte se na zimu do teplých krajin Protože to je přeci tak snadné (a dostupné) a samotné by vás to nenapadlo.