Na vrcholu Lysé hory leží již téměř metr sněhu a právě v noci před startem nedělní etapy přisněžil čerstvý prašan. Nakonec však byla frekventovaná stezka z Rajské boudy ušlapaná od turistů a většina běžců si podklad pochvalovala.

V průběhu etapy se pořadí na čele závodu průběžně měnilo a dala se čekat pořádná zápletka. Na začátku se ujal iniciativy Jakub Ambros, který pozitivně naladěný vítězstvím z minulého týdne diktoval tempo. Držel se ho také navrátivší Ondra Horák, ale v terénu již začala úřadovat dvojka Otevřel a Pytlík.

Jiří Pytlík (Jump Sport, 40:18) si užíval vedení od Lukšince, až po poslední ostrou zatáčku pod křížem, kde ho předběhl Vít Otevřel (Salomon-run, 39:53), který si tak připsal vůbec premiérové vítězství v tomto ročníku a jako jediný stlačil svůj čas pod 40 minut.

V posledních čtyřech etapách se Otevřel vždy umístil v první trojce a vypadá to, že po podzimním zranění kolene je zpátky ve formě. „Běželo se mi skvěle, takový podklad mi sedí,“ dodal jako vždy s úsměvem Otevřel, který absolvoval již 108. etapu Lysacupu v řadě bez přerušení. To znamená každý víkend od listopadu do února, již od roku 2010! Kde na to bere vytrvalost? Jak jinak než tréninkem, a tak po kratším odpočinku na vrcholu vyrazil dolů a vyběhl si Lysou ještě jednou.

Až třetí místo připadlo Ondrovi Horákovi (AVA, 40:38), který trošku překvapivě na své závodní zkušenosti přiznal taktickou chybu. „Hned od začátku jsem se držel Kuby Ambrose. Myslel jsem, že si to dokáže parádně rozvrhnout, když mu to teď tak běhá. Jenže asi to bylo na mě ze začátku moc rychlé, pak mě kluci předběhli a já už se jim nedokázal přiblížit.“

V ženské kategorii byla plná konkurence a s úsměvem a nadšením si pro vítězství doběhla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 48:26), tak snad si vánoční pauzou spravila chuť a její výsledky půjdou znovu nahoru.

Na druhém místě přesně s minutovou ztrátou přiběhla Marie Delingerová (AVA, 49:27). Jak hodnotila svůj závod? „Minulý týden jsem v tom mrazu běžela závod u nás na Kosíři. Sice tam asi nebyla taková zima, jako tady na Lysé hoře, ale asi jsem se nějak nadýchala toho mrazivého vzduchu a teď to cítím na průduškách, neběželo se mi zrovna nejlépe dneska.“

Třetí místo si s velkým náskokem na další ženy pohlídala Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava, 50:11), která má stále velkou motivaci dohnat své dvě rychlejší sokyně. Forma jde také nahoru.

V týmech ovládla bodování Vinotéka u Karla, Frenštát p. R. (5. Ambros, 6. Lysák, 12. Flaša), druhé místo si zajistil Salomon-run (1. Otevřel, 10. Nezval, 32. Tuharský) a třetí skončil s výraznějším odstupem tým Olympáci (13. Šindelek P, 14. Šindelek V, 16. Blabla).

Příští etapa odstartuje na Mazáku a kolem hotelu Zlatý orel se napojí na žlutou turistickou značku od Šance. Pokud nasněží, dá se předpokládat hodně brodění touto zapomenutou stezkou. Klasicky v sobotu v 10h!

Výsledky

Fotogalerie Lukáše Podoláka

Foto 262 – Jakub Stryk