Zatímco na jednom konci Ostravice se ke svému maratonskému startu chystali vytrvalci ze závodu LH24, na druhé straně vesnice se sešli ti rychlejší, aby v rámci Lysacupu pořádně prošlápli stezku směrem od Šance. Start na Mazáku, kolem Zlatého orla na žlutou značku od Šance, všehovšudy 8 kilometrů a 920 metrů pozitivního převýšení na úzké stezce skrz sněhové závěje. Oproti sousedskému závodu žádný mainstream ani ušlapaná dálnice, ale divočina a srdcovka.

V lese je však místa pro všechna zvířátka dost, a tak do Lysacupu nastoupilo 178 závodníků a mnoho z nich pak zůstalo na Lysé hoře podpořit své vytrvalejší kamarády kroužící celých 24 hodin. Dole v údolí bylo mrazivo, ale inverzní počasí slibovalo příjemné teploty na vrcholu, slunce a tak šlo o to, kdo se nejrychleji dostane z pod smogové deky.

Foto: Pigičenko

Své premiérové vítězství v celém Lysacupu si připsal běžec z opačného údolí pod Lysou horou, který se spíše věnuje delším závodům. Loni si podmanil celou ultra sérii CUTT (Czech Ultra Trail Tour), kdy na třech závodech bral pokaždé jinou medaili a na Beskydské sedmičce doběhl na sedmém místě. Tomáš Peter (Beskydští nomádi, 52:56) se nejlépe dokázal popasovat s hlubokým a sypkým sněhem ve vrcholových pasážích, kde utavil Tomáše Macečka (Team LightBike, 53:03) i Ondru Horáka (AVA, 53:06).

Hned po startu všichni běžci vystřelili jako splašení zajíci a mělo to důvod, po necelém kilometru se naběhlo na úzkou stezku, kde předbíhání skoro nestálo za vynaložené úsilí a vykročení do hlubokého sněhu. Ale o tom je pravý Lysacup, který je letos při absenci Tomáše Lichého obzvláště vyrovnaný.

Nejdříve si čelo závodu hlídal Vít Otevřel s Peterem, ke kterému se pak v prvním prudkém kopci dotáhli Maceček, Horák a Ambros. Na běhavém traverzu v polovině závodu za to vzal Maceček a celou skupinou pod dalším prudkým stoupáním roztrhal, nejvíce ztrácel Horák, který však jako nestárnoucí vrchař znovu dotáhl čelo v prudkém stoupání.

Postupně odpadli Otevřel i Ambros a Peter zavelel: „Hoši, tak to trochu rozběhneme, ne?“ a v těžkých podmínkách nedal nikomu šanci. Maceček s Horákem se sice drželi, ale na závěrečný sprint jim nezbylo síly, všichni tři tak doběhli v rozmezí deseti sekund.

Foto: Pigičenko

Proč výborný vytrvalec Peter neupřednostnil raději závod LH24, který startoval pár minut po jeho vítězném doběhu? „Moje srdcovka je Lysacup. Sice běhám delší závody, ale nechtěl jsem kvůli LH24 obětovat několik etap, když bojuju o prvenství v celé sérii. V tomhle sněhu běhám hodně tréninku třeba na Travný, takže jsem si to užíval. Běželo se mi fakt lehce, jen na tom traverzu to na mě bylo až moc rychlé. Jsem strašně rád, že se mi podařilo zvítězit a porazit i takové eso, jako je Ondra Horák.“

Taktéž souboj mezi nejlepšími ženami byl napínavý. Do poloviny závodu suverénně vedla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 1:09:41), ale pak se před ní dostala v prudkém kopci Marie Delingerová (AVA, 1:08:11) a doběhla si pro vítězství. V závěrečné pasáži si svou sestru dotáhla i Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava, 1:09:22) a vyfoukla ji i druhé místo. Nutno dodat, že již na startu si Denisa Krejčiříková stěžovala na to, že se necítí nejlépe, což ji asi v polovině kopce dohnalo.

V týmech se podařilo vyhrát i bez individuálního umístění na stupních vítězů Vinotéce u Karla, Frenštát p. R. (4. Ambros, 9. Zemánek, 14. Kostka), Salomon-Run stále nevzdává souboj o celkové prvenství mezi týmy a skončil na druhém místě (5. Otevřel, 15. Czeczotka, 18. Nezval) a třetí místo si připsal havířovský Team LightBike (2. Maceček, 16. Kokošek, 43. Kučera).

Další etapa se koná až v neděli odpoledne, start v 17:00 v Malenovicích u Rajské boudy, ale poběží se kolem Hotelu Petr Bezruč a pak přímo hangem nahoru.

Výsledky

Foto 614× – Pigičenko