Necelých 250 vytrvalců proběhlo cílem třetího závodu seriálu zimních zážitkových běhů Winter Run v Hradci Králové.

Pořadatelé nejstarší závod seriálu letos přemístili z okraje města do samého centra. Místo členitější trati v hradeckých lesích čekala na běžce rovinatá po březích řeky Labe, z dvou třetin pod sněhem nebo ledem a samozřejmě za teploty hluboko pod nulou.

První půlka se běžela proti proudu, ale s větrem v zádech. Po přeběhnutí mostu v Pláckách se běželo po proudu, ale proti ostrému ledovému protivětru až na most u Eliščině nábřeží, ten se opět přeběhl a do cíle zase proti proudu Labe to bylo co by dub. Jedno kolo mělo více jak čtyři kilometry.

Jirka Křeček z Kolína si přijel zopakovat absolutní prvenství v běhu na jedno kolo, které vybojoval v Brně. Minulý týden v Ostravě nestartoval. Ale tentokrát vše bylo jinak. „Rád bych zase vyhrál, ale marodil jsem, takže nevím, nevím“ uvedl před startem. Do závodu se sice pustil odvážně, ale záhy šel před něj favorit osmičky Pavel Brýdl z Trutnova a v koncovka jeho závodu mu vůbec nevyšla.

Předběhl ho i druhý muž osmičky a nejlepší čtyřicátník Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice a nakonec podlehl i vítězi čtyřky Václavovi Vandrovcovi, který nastoupil v barvách pražské Bohemky a reprezentoval tým „van Drack Klokan Team“ – 15:43. Druhý Křeček 15:52 a třetí nejlepší nad 24 let Bořek Čejka z Chrudimi 15:58. Čtvrtý celkově Dušan Hůlek dal 17:39.

Nejlepší ženou čtyřky byla celkově šestá turnovská orienťačka Jana Pekařová za 18:18, která porazila atletickou specialistku z Červeného Kostelce Veroniku Markovou, která v barvách AC Pardubice dala 19:03. Třetí byla další z kategorie do 24 let Tereza Svobodová za 19:27.

Celkově čtvrtá byla přítelkyně Miloše Kratochvíla Veronika Hronová, která se však mohla radovat z těsného prvenství nad 24 let – 19:39. Druhá Štěpánka Kučerová – 19:42. Třetí v této kategorii Kateřina Pirklová zapsala 20:46.

Osmičku vyhrál v sólo běhu Pavel Brýdl, který změnil jméno svého sponzora obutí. Letos je jím Mizuno a jeho krosky pomohly Pavlovi k času 30:39. Druhý Kráťa měl v druhém kole konstantní ztrátu na Pavla a dal 30:55.

O třetí místo bojovalo mladí se zkušeností. Nakonec byl lepší Michal Honzíček z KBR Chrudim – 31:49, před nejlepší padesátníkem Mírou Holubem z Police nad Metují – 32:15.

Nejlepší ženou osmičky byla na celkovém 26. místě Eliška Hutová z Brna za 37:54. Druhá proběhla cílem v den svých narozenin Kateřina Kaškovová 42:54, celkově padesátá sedmá.

Čtyřicátnice vyhrála Jaroslava Věříšová za 49:01 a padesátky Ivana Kinčlová za 53:59.

Startovní pole uzavírala domácí Hanka Nádherová za 65:02, ale i ona udolala Michala Sochora 66:42. Ten se v druhém kole zranil, asi kotník, ale s bolestivou grimasou závod doběhl a byl po zásluze odměněn krásnou cílovou medailí.

Jak je už u Winter runu zvykem ani ne pět minut po doběhnutí posledního závodníka začalo vyhlašování výsledků, ale i přesto bylo na některých borcích na bedně vidět, jak doslova v zimě drkotají zuby a jsou rádi, že akce Winter runu jsou takovým fičákem.

Výsledky