Zimní etapový běžecký závod do vrchu LysaCup se pomalu blíží do závěrečného měsíce a poslední lednová etapa byla odstartována hned po západu slunce v neděli večer od Rajské boudy. Již ze zaplněného parkoviště šel vidět oranžovými paprsky zapadajícího slunce ozářený vrchol Lysé hory s vysílačem, přes hotel Petr Bezruč a obávaný prudký hang to bylo pouze necelých šest kilometrů, ale zato s téměř 850 metry převýšení.

Podklad pro rychlý závod byl ideální – široký, uchozený a tvrdý sněhový chodníček byl pravým opakem bořících se sněhových závějí z minulého týdne. Občas to sice uklouzlo, na traverzu, kde minulý týden prošly tisícovky chodců z LH24 se to chvilku bořilo, a když ředitel závodu Petr Hudeček před startem mírně obměnil trasu oproti minulým ročníkům, traťový rekord Tomáše Lichého se musel otřásat v základech.

Hned po startu, ještě za šera, vystřelil a všem ukázal záda Jan Hlavatík, dříve ortodoxní cyklista, který přichází na chuť horským běhům. Někdo z čela závodního pole to hned okomentoval, že „z toho mráčku nezaprší“ a měl pravdu. Nebyla to ani přeháňka a Hlavatíka na druhém kilometru a konci asfaltové části předběhla trojice Maceček, Ambros a Pytlík.

Pod hang se letos poprvé běželo po turistické značce a ne po asfaltové silnici, což jemně zkrátilo trať, ale určitě přispělo ke zpříjemnění závodu. Do hangu, rozuměj toho nejprudšího kopce, který si lze v českých horách představit, naběhl na vedoucí pozici Maceček a na tvrdém podkladu si očividně věřil. Kdo nekoukal jenom pod nohy v úzkém kuželu světla své čelovky a zvedl hlavu, mohl se po pravé straně pár sekund kochat nádherným pohledem na siluety okolních kopců v oranžové záři.

Právě tam nasadil k trháku Tomáš Maceček (Team LightBike, 40:02) a jako gazela upaloval k vrcholu, zezadu nikým neohrožen a vstříc traťovému rekordu, který se mu nakonec podařilo prolomit o téměř minutu a půl. Souboj o (na Lysacupu) pomyslnou bednu byl ještě napínavý, Jakub Ambros v sobotu objel padesátikilometrový závod na běžkách a tak by spokojený i se čtvrtým místem. Postupně se propadal i Jiří Pytlík a dopředu se tak dostali dva průběžně nejlepší běžci celého seriálu – Vít Otevřel (Salomon-run, 41:30) na druhém místě a Tomáš Peter (Beskydští nomádi, 41:45), který premiérově zvítězil minulý týden, na bronzové pozici.

„Ráno jsem si dal rozklus na lačno, pak se mi vždycky odpoledne dobře běhá. Tedy pokud odolám poobědovému dezertu, což se podařilo. Na tom běžeckém podkladu to šlo úplně samo, takové nohy bych chtěl mít celou sezónu,“ řekl vítěz při pojídání jablečného štrůdlu v teple Bezručovy chaty na vrcholu.

V ženách byl souboj o prvenství a celou bednu otevřený, neskutečnou regeneraci a svou radost ze závodění předvedla Kateřina Hollá (Team LightBike, 55:56), která minulý týden spolu s Terezou Šádkovou zvítězila v kategorii dvojic v závodě LH24 a ani nyní nenašla v rámci Lysacupu přemožitelku. Na druhém místě doběhla Vlaďka Kantorová (TOBI Sport Frenštát, 57:22) a třetí místo připadlo Kristýně Chmelkové (Přátelé zeleného údolí, 57:37), pouze patnáct vteřin za druhým místem.

Tým LightBike si tak připsal vítězný double, jak viděla noční závod jeho vítězka? „Ze začátku mě ještě trošku bolely stehna z minulého týdne, ale pak to nějak povolilo a šlo to! Terén ale oproti LH24 úplně parádní, jen na traverzu jsem se bořila. Parádní etapa pro mě, mám radost, jedeme bomby!“

Soutěž týmů vyhrála Vinotéka u Karla, druhé místo připadlo Beskydským nomádům a třetí pozici si vyběhal TOBI Sport z Frenštátu. Příští etapa je speciální! Ti odvážnější a vytrvalejší a vlastně všichni správní lysacupisti a závoďáci se musí povinně přihlásit na vloženou etapu 3v1, tedy krásný skyrace nahoru na Lysou z Ostravice, dolů na Bezruč a znovu na vrchol cestou z Rajské boudy. Závod je také benefiční akcí pro běžce Kamila Kubicu, takže podpořte. Možnost je samozřejmě běžet pouze klasickou bodovanou etapu.

Výsledky

Foto 150× – Lukáš Podolák