Lukáš Nikl z AC Choceň vyhrál 43. ročník Zimního běhu NAA (Nezávislý amatérští atleti). Dvoukilometrovou pěti okruhovou rovinatou trať v pardubických Bubeníkových sadech zdolal za 6:23, tedy o dvacet sekund hůře jak vloni, kdy se však běželo na hladké trati. Jeho osobák je však 6:01 z roku 2014.

Traťový rekord na této trati drží pražský František Zouhar, který v roce 2008, kdy se začal běhat upravený okruh, dal 5:52. Na starém běžel nejrychleji v roce 1995 legendární Michal Vokolek za 5:25.

Elitní rozběh vyhrál Nikl ve stylu start cíl. Za ním až do finiše bojovala o druhé místo dvojice závodníků AC Pardubice. Ač dobíhající s rozvázanou botou uspěl Tomáš Pozler za 6:46 před Tomášem Mockem – 6:48.

S nejlepšími muži běželi i nej ženy. Vyhrála závodnice z Hradce Králové startující za pardubickou Hvězdu Deniska Kozáková. „Chtěla jsem to dnes zkusit běžet pod sedm minut, což se mi zde ještě nepodařilo, ale když vidím dnešní trať budu ráda za čas pod osm minut,“ uvedla před závodem. Deniska, která obhájila prvenství, šlo o její čtvrté v tomto závodě, se musela spokojit s časem 7:38. Osobáček má tedy nadále hodnotu z loňska 7:03.

Nejlepší ženský čas nadále drží Taťána Metelková z Hradce – 6:46 a na staré trati domácí Marta Fenclová za 6:38.

Druhá stejně jako vloni byla Bára Sůvová z OK Loko Pardubice v osobáku 8:07 před Jolanou Šigutovou z AC Choceň za 8:19.

Samostatně proběhl závod pro mládež a veterány. V něm se po startu vedení ujal Josef Krátký z Hvězdy, ale záhy šel před něj jeho oddílový kolega a spolužák Pavel Šimonek, který nakonec všem startujícím nadělil kolo – 7:57. Už v prvním kole šel na druhé místo Zdeněk Cinkán z OK Loko – 9:49 a třetí doběhl Krátký 10:38.

Mezi startujícími v tomto rozběhu byla řada pardubických osobností jako třeba náměstek primátora Jiří Rozínek – 11:50 nebo elitní veteránských chodec Hvězdy Jan Zajíc. Ten tedy tentokrát běžel za 12:34.

Po ukončení běhů se pořadatelé a účastníci přesunuli do nedávno opravené pardubické sokolovny. Spolek NAA kvalitní cenou ocenil každého běžce.