Nedělní klid, to není nic pro vyznavače etapového závodu Lysacup. Rozkaz zněl jasně, start z Visalají a kdo nemá čip, jako by nebyl. Díky teplému počasí předešlých dní odtála zledovatělá cesta na nejvyšší start celého podniku, to společně se slunečným počasím a příjemnými teplotami nalákalo přes dvě stovky běžců. Ti se postavili na start nejběhavější trasy dlouhé 7,9 km, na které nasbírali přes 600 výškových me­trů.

Startovní signál vyslal dav vstříc vrcholu přesně na čas. Trasa byla široce prošlápnutá, s několika ledovými úseky na prvních kilometrech, než se začalo tvrdě stoupat k vrcholu. První metry běhu vedly z kopce, to udrželo balík ještě kompaktní, s první ostrou pravou se začalo závodit a pole se natahovalo. Přes první louku okolo stromu byl již balík celý natrhán a ti nejlepší se drali kupředu.

Dobře prošlápnutá trasa a rychlý povrch dovolil běžcům se navzájem zkoušet a nedovolil běhat někomu jen v „háku“. O útok se v dnešní etapě pokusil Víťa Otevřel, který se na špici střídal s Jakubem Ambrosem, ten však ke konci drtivě nastoupil v prudkém stoupání. To bylo nad Víťovi síly a zavařen se propadl o pár pozic. Za vedoucího Jakuba se, jak je jeho zvykem, postupn prokousal Ondřej Horák, kterému by možná vyhovovala ještě delší trasa.

Výsledky na prvních pěti příčkách kopírují pořadí z minulého týdne. Opět byl nejrychlejší běžcem Jakub Ambros (vinotéka u Karla Frenštát p. R., 40:07). Ten se popasoval nejen se soupeři, ale i s tabulkami, kdy se mu podařilo vylepšit traťový rekord o 1 s. Druhý s více než minutou doběhl Ondřej Horák (AVA, 41:26). Na třetím fleku byl Jirka Pytlík (Jump sport, 41:54), dále Víťa Otevřel (SALOMON-RUN) a Tomáš Peter (Beskydští nomádi). Mezi ženami byla v osobním rekordu opět nejrychlejší Marie Delingerová (AVA, 50:02) před Denisou Krejčiříkovou (VZS Ostrava, 50:49), za kterou doběhla sestra Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava, 52:23).

Po dnešní 14. etapě si žlutý trikot stále drží Vít Otevřel (SALOMON-RUN). Ale o druhou příčku se momentálně dělí vítěz posledních etap Jakub Ambros (vinotéka u Karla Frenštát p. R.) a Tomáš Peter (Beskydští nomádi). Mezi ženami růžový trikot drží Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava), na kterou ztrácí pouze 6 bodů Marie Delingerová (AVA). Poslední tři etapy, včetně časovky, rozhodnou o zatím velmi vyrovnaném celkovém pořadí.

Příští týden se všichni zase sejdou v Ostravici na pile, start bude na Mazáku.

Výsledky

Foto 497× – Lukáš Podolák