Kdykoliv má v Olomouci a okolí přestávku téměř šedesátidílná Velká cena vytrvalců Olomouckého kraje, volného termínu se zcela jistě chopí neúnavný organizátor Karel Pikal s některým ze svým spíše komornějších závodů patřících do jednoho ze dvou jím pořádaných seriálů – Hanáckého běžeckého poháru a Olomoucké běžecké ligy.

Právě do druhého jmenovaného patří i Běh u Žida, který se letos uskutečnil v neděli 19. února v olomoucké městské části Nový Svět. Jak trefně poznamenal Karlův věrný souputník z klubu KVS Olomouc Tomáš Rašner, jedná se o závod ryze „kontaktní“. Jeho obrátková trať se totiž skládá z pěti stejných okruhů o délce 1,3 kilometru. Tedy okruhů… Běžci se vlastně stále natěsno potkávají na vcelku úzkých chodnících a stezkách, takže má jeden o druhém přehled naprosto dokonalý.

Hned v úvodu prvního okruhu se na čele závodního pole utvořila malá skupinka favoritů, která postupně prořídla až na trio pozdějších medailistů. O jejich konečném umístění však rozhodly až závěrečné stovky metrů ze šestiapůlkilo­metrové trati. Z prvenství se nakonec radoval původem cyklista Radek Polák (SHORT BIKE Olomouc) s časem 23:32 o pouhé tři vteřiny před Janem Lachnitem (Liga stovkařů Olomouc, 23:35) a nejlepším veteránem Janem Barabášem (TTC Olomouc, 24:09).

Vítězný Polák přitom zvolil pro závod zajímavou taktiku – na prezentaci do hospody U Žida, která běhu poskytla vedle jména i zázemí, dorazil pouhých osm minut před startem. „Původně jsem ani běžet z rodinných důvodů neměl, ale rodinka nakonec vyrazila do akvaparku beze mě,“ usmíval se v cíli vždy dobře naložený dlouhán.

Podle druhého Jana Lachnita bylo o vítězi rozhodnuto už před závěrečným finišem. „Nebylo co řešit, Radek je hodně rychlý a navíc má dvakrát delší nohy,“ pravil s nadsázkou jen velmi lehkou elitní borec olomoucké Ligy 100. Čtyřicátník a triatlonový specialista Honza Barabáš odpadl ze spurterského vláčku jako první, za pomyslný bronz a vítězství ve své kategorii se ale rozhodně nezlobil. „Kluci v závěru zrychlili tak o deset sekund na kilák, čímž to bylo jasné. Já jsem byl rád, že jsem si držel své tempo,“ konstatoval člen TTC Olomouc.

Zatímco závod mužů se rozhodoval až v posledním kole, mezi ženami byly karty rozdány prakticky od prvního okruhu. Pro první místo si jistě vyrazila Gabriela Táborská ze Samotišek (28:09) následovaná s velkým odstupem druhou Karolínou Jedličkovou (Olomouc, 32:24) a třetí Pavlou Loudovou (AC Česká Lípa, 32:57).

„Jsem spokojená, běželo se mi velmi dobře i s pomocí jednoho z mužů, se kterým jsem byla v kontaktu prakticky po celou dobu,“ pochvalovala si vítězka neplánovanou spolupráci se zkušeným Oldřichem Kovaříkem, druhým mezi padesátníky, jemuž ještě jako bonus v cílové rovince nadělila tři vteřiny.

Pro Karolínu Jedličkovou to byl třetí závod v pouhých čtyřech dnech. „A taky trochu trápení po včerejším Winter Runu. Na druhou stranu oproti čtvrtečnímu závodu v parku na ledu to bylo daleko příjemnější,“ připomněla olomoucká běžkyně Únorový běh Smetanovými sady konaný rovněž pod taktovkou Karla Pikala.

Stejně jako v mužích i mezi ženami připadlo třetí místo nejlepší veteránce. „Ale běželo se mi špatně, protože jsem po operaci nohy. Fajn byl proto pro mě krátký úsek po trávě, naopak bych uvítala menší počet kol, ale to je prý v plánu na příští rok,“ zmínila Pavla Loudová fakt, že neúnavný promotér Karel Pikal myslí už i na další ročník Běhu u Žida.

Jeho závěr pak v útulném lokálu obstaralo vedle sledování posledního závodu biatlonového mistrovství světa i slavnostní vyhlášení výsledků loňského ročníku Olomoucké běžecké ligy. A taky poctivá a pořádně horká gulášovka s pečivem i nějaké to pivko…

Výsledky