Ono se řekne, že běhání je jeden z nejlevnějších sportů. Nepotřebujete přece předplacené vstupy do fitness centra, pořizovat si výbavu za tisíce korun jako cyklisté, nebo jezdit za dobrými podmínkami do Alp jako lyžaři.

Ale je to tak doopravdy? Někdy i to běhání leze do peněz, koupit značkové boty, vysolit pět set startovné za jeden závod, je opravdu potřeba utrácet tolik peněz? Za co můžeme ušetřit? Provedli jsme analýzu našich běžeckých výdajů a hledali cesty, jak uspořit. Dopředu je třeba varovat, že ne vždy je to moudré řešení.

1. Nápad: Objednat si Salomon boty z Číny

Proč utrácet tři tisíce za značkové běžecké boty renomované značky, když je čínské internetové portály nabízejí za menší, než poloviční cenu a ještě k tomu v super neobvyklých barvách, které ani tady v Česku nejsou k sehnání. Jako bonus poštovné zdarma, to je jasná volba. Tak proč nevzít raději hned dvoje?!

Zkušenost: Číňani mají sice šikovné ručičky a umí napodobit i špičkové vybavení. Výjimku netvoří ani běžecké boty a další outdoroové vybavení známých značek. Jenže stejná podoba ještě nezaručuje stejnou funkčnost. Určitě můžete narazit na boty, u kterých byste nepoznali rozdíl, ale s mnohem větší pravděpodobností se vám buď brzy rozpadnou, budou tlačit nebo nebudou mít dané vlastnosti.

2. Nápad: Koupit si jedny univerzální boty na běhání na celou sezónu

Tak jako mají některé hollywoodské hvězdy řadu bot na večírky, někteří (zejména ti sponzorovaní) běžci se často chlubí fotkami se všemi svými běžeckými botami vyskládanými vedle sebe, ještě s komentářem, že druhá polovina sbírky je na chatě. Manekýni! Vždyť na běhání přece bohatě stačí jedny tenisky, maximálně dvoje, když občas vyběhnu do terénu.

Zkušenost: Pokud běháte dvakrát týdně, jedny boty by vám mohly stačit. Jenže závodníci si potrpí na velký výběr ze dvou důvodů. Jednak každý model je specifický, na silnici, do terénu, lehký závodní, odtlumený, s membránou, s hřeby atd. Zadruhé jde o naběhaný objem, kdy každá běžecká bota ztrácí po pár stovkách kilometrů své vlastnosti, zejména tlumení, což může vést ke zhoršenému běžeckému stylu a následným zdravotním problémům.

3. Nápad: Nakupovat běžecké oblečení v supermarketech

Crivit Pro Team si do své kolonky ve startovní listině píší běžci sice spíše z recese, ale běžecké oblečení například z Lidlu je pro řadu běžců dobrou a cenově velmi přívětivou volbou. Je to sice frajeřina mít na sobě Adidas, Salomon nebo Craft, mají krásně sladěné oblečky a novinky oznamují s fanfárou, ale běhat se dá přece i v teplákovce!

Zkušenost: Nemůžeme od takového oblečení čekat zázraky jako nepromokavost, ale pro hobby běžce, kteří se nevystavují extrémním podmínkám ani nepotřebují ultra lehký běžecký dres, bohatě vystačí. I když bude smrdět již po jednom použití. Obzvlášť ponožky jsou však ceněným artiklem za bezkonkurenční ce­nu!

4. Nápad: Omezit výdaje za jídlo

Zkuste si spočítat, kolik utratíte za jídlo. Když běháte a vydáváte energii, jíte ještě více. Chcete jíst rádoby kvalitně? Být trendy vegetarián nebo vegan? Jíst bez lepku, abyste nebyli unavení? Vždyť z omáčky s knedlíky se člověk taky nají a za 5 bílých rohlíků s vysočinou na snídani dá člověk sotva třicet korun a je plná až do oběda.

Zkušenost: Ano, můžete se cpát levným a nekvalitním jídlem, to vám však ve většině případů nedá potřebnou energii a prvky, které potřebujete, když trávíte čas sportovní aktivitou. Ušetřit se však dá, nechoďte na meníčka do restaurací, ale uvařte si doma zdravý a levný oběd (třeba bulgur, kuskus, těstoviny), jezte hodně syrové zeleniny a za pečivo neutrácejte pokud možno vůbec.

5. Nápad: Pít čistou vodu místo sportovních nápojů

Voda je zadarmo! Tedy téměř. Reklamy a známé značky nám nabízejí řadu sportovních nápojů, před výkonem, během výkonu, regenerační po výkonu, nebo proč si nedát rovnou Red Bull, abych se před tím běháním trochu povzbudil?

Zkušenost: Voda je stejně základ. Pijte hodně vody, a pokud se nesoustředíte na závody a běháte si jen pro udržení kondice, žádné sportovní nápoje vůbec nepotřebujete. A už vůbec ne energetické nápoje, ty jsou zlo pro vaše tělo i peněženku. Pro poctivě trénující běžce mají sportovní nápoje smysl, doplňují vitamíny, minerály i energii, kterou potřebujete při těžkém intervalovém nebo několikahodinovém tréninku.

6. Nápad: Nekupovat žádné časopisy o běhání

Všechny informace jsou stejně zde, na internetu, jestliže běžecké nebo jiné sportovní časopisy stojí kolem padesáti korun a vy si koupíte alespoň dva, utratíte stovku týdně za něco, co můžete mít zadarmo.

Zkušenost: Než projdete všechny běžecké servery, kouknete na aktuality, aby vám nic (doslova) neuteklo, strávíte dvě hodiny čtením hovadin, z nichž některé čtete vícekrát, protože se všude opakují. Nic nového pod sluncem na internetu nenajdete, ale přesto můžete občas kouknout na Bezvabeh.cz a přečíst si další běžecké tipy.

7. Nápad: Běhat vesnické závody

Zlaté staré časy, plátěná startovní čísla, na startovní čáře třicet lidí, z toho polovina pamatujících první ročník závodu ještě za minulého režimu, po závodě pivo a guláš, pro vítěze pohár, diplom a hodnotná cena, to vše za 30 korun startovného!

Zkušenost: Ano, i takové závody se pořád najdou a někdy příjemně překvapí svou kvalitou čerpající z tradice. Hold, někdo to dělá pro radost, někdo pro peníze, což lze pozorovat u některých seriálů běhů, které si za 5 kilometrů běhu naúčtují startovné alespoň čtyři stovky. Pak jsou ale i takové závody (třeba Pražský maraton, Jesenický maraton a další), které si drží vysoký standard a člověk za ně rád zaplatí, protože dostane plný servis, proběhne si legendární trasu a zažije kouzelnou atmosféru, která se objeví jen jeden den v roce.

8. Nápad: Jen běhat, je to přece zadarmo!

Běhání je levný sport, téměř nic nestojí, tak proč utrácet za jiné sporty, kde člověk musí platit. Bazén je zbytečný, vykoupu se ve vaně, horské kolo potřebuje dát do servisu, což taky stojí ranec, posilovna je pro kulturisty, takže zůstaneme jenom u běhání.

Zkušenost: Všeho moc škodí a jednotvárnost přímo zabíjí. O běhu to platí tím více, člověk by měl věnovat čas i jiným pohybovým aktivitám, které rozbijí stereotyp běžeckého pohybu. Pokud běháte jen občas, jinou aktivitou budete udržovat kondici stejně efektivně. Zkuste třeba celodenní turistiku na horách, ta je taky zadarmo, když se vyhnete horským chatám. Pro závodní běžce by měl být bazén, sauna a jiné doplňky samozřejmostí, které doplní běžecký trénink. Ale pravda, posilovat můžete i doma s činkami, skákat přes švihadlo i cvičit rovnováhu na slacklině.

9. Nápad: Jezdit společně na tréninky i závody

Nechce se vám jet přes půl republiky na závod sám v autě? Můžete jet vlakem nebo si někoho stopnout a udělat to dobrodružnějším. Horští běžci jezdí třeba dvakrát nebo třikrát týdně z města do blízkých hor a vždycky je to větší sranda trénovat v pěti lidech a mačkat se pak zpocení tři na zadní sedačce.

Zkušenost: Zkuste zkontrolovat facebookové stránky závodu, jestli náhodou někdo nehledá odvoz ze stejného místa. Nebo tam sami napište, nabídněte se, pokud máte auto a nechcete jet sami. Existuje taky Blablacar.cz, kde najdete plno spolujízd. Na tréninky se domluvte s kamarády a složte se na benzín, jezdit vlakem je sice dobrodružné, ale kdo pak vedle vás má sedět, když jste celí od bahna, mokří a zpocení z celodenního přeběhu horského hřebene.

10. Nápad: Před závody spát ve stanu

Ideální řešení, když cestujete na daleké závody, obzvlášť do zahraničí, kde jsou drahé hotely. Silniční maraton v evropské metropoli nebo horský závod v prominentním alpském středisku? Abyste si připravili balík na ubytování. Tak proč nepřespat v campu pod stanem? Sprchy tam většinou bývají a v létě přece moc neprší… Nebo rovnou u cesty, protože za campy se také platí.

Zkušenost: Pro dobrodruhy ideální varianta, ale pokud chcete zaběhnout opravdu kvalitní výsledek, spaní na karimatce při bzučení komárů v promoklém spacáku na kamenité zemi není ideálním koktejlem před klíčovým závodem. Zkuste objednat apartmán nebo pokoj hodně dopředu nebo se ubytujte dále od závodu, kde budou ceny nižší a tu hodinu si raději přivstaňte a dojeďte na start autem.

11. Nápad: Nechat se pozvat na závody

Ideální stav, pokud běháte tak dobře, že z vás někde udělají celebritu – využijte toho. Klasikou bývá zajištění ubytování na alespoň dvě noci a volné startovné od pořadatelů, občas zaplatí i cestu a vy si tak můžete užívat a běhat zadarmo!

Zkušenost: Pokud za sebou již máte nějaké kvalitní výsledky, nebojte se pořadatelům napsat email, jestli by měli zájem, abyste na jejich závodě startoval. Občas to funguje na českých závodech, opravdu elitní běžci pak dokonce dostávají jakési startovné, peníze za to, že vůbec přijedou a běží daný závod. Prostě téměř profíci. Jen když už vás někam pozvou, zkuste zaběhnout dobrý výsledek a udělat si dobré kontakty, aby to vyšlo i příští rok.