Poznej svůj limit. Tento slogan k Lysacupu patří stejně jako startovní lístečky nebo třeba i v mrazech pravidelně do půli těla svlečený Zdeněk Pácha. V pořadí 10. etapa byla ovšem v něčem jiná.

Zdeněk se do závodního pelotonu tentokrát zařadil oděn do dresu lídra soutěže v kategorii borců s váhou nad 200liber (90 kg a více – pozn. red.).

Hlavní změnou v rámci tohoto běžeckého seriálu však bylo zařazení nové trati se startem v Lubně od restaurace u Toflů.

Náročné podmínky, které na necelou dvoustovku těch nejotrlejších běžců čekaly, opravdu později prověřily jejich jak fyzickou, tak i morální připravenost.

Po asi 1500m docela příjemné rozehřívací asfaltky totiž přešli závodníci do přírodní části, turisticky nepříliš využívané trasy označené žlutou značkou, aby zde v úzkém prošláplém chodníčku mnozí spytovali svědomí ze své účasti v dnešní etapě. Nejtěžší to měli borci na špici, kteří měli tu čest nebo spíš smůlu, že tento chodník museli prošlápnout.

Po výběhu na vrchol Kykulky a následném, spíše odpočinkovém seběhu, mohlo být vysvobozením pro znavené závodníky napojení na další turistickou trasu od Bezruče, která byla ušlapanější a širší. No a v ní už to byl přece jenom příjemnější běh, takže jinak obávaná závěrečná část, v podobě výběhu severní sjezdovkou, z míry vyvedla málokoho.

Vyčerpané aktéry pak královna Beskyd přivítala v cíli hustou mlhou, teplotou kolem šesti stupni pod bodem mrazu a mrazivým větrem.

Malými vítězi této etapy jsou všichni, kteří předali svůj startovní lísteček v cíli. Těmi hlavními borci ale byli, ve stejném čase trať doběhnuvší, Ondra Horák a Radim Kasalík. Oba museli prokázat ohromnou morální sílu, kterou si běh na špici v těchto podmínkách žádal.

Třetím běžcem na vrcholu hory byl Ladislav Sventek, jemuž se hodily osobní zkušenosti z role horského vůdce. Čtvrtým v cíli byl objev posledních etap Tomáš Lichý ze Skialpu Beskydy.

Při srovnání výsledků z předchozích etap je vidět, že ne každému tyto extrémně náročné etapy vyhovují, ale i tak závodníci z elitní desítky odvedli svůj standart a opět dokázali, že jsou skvěle připraveni na jakékoliv podmínky.

Ohromný obdiv patří nejen opět skvělé Tamaře Stonové, která trať zvládla závod jako devětatřicátá v absolutním pořadí, ale vůbec všem ženám, které etapu dokončily. Na startu jich bylo 15 a například, včera druhá, Veronika Jerglíková zvažovala, v rámci přípravy na blížící se LH24, ještě o jednom výstupu navíc!

Desátá etapa docela zajímavě zamíchala i celkovým pořadím. Radim Kasalík se nyní dělí o průběžnou první příčku s Ladislavem Sventekem, ovšem dosavadní lídr Tomáš Čer na ně ztrácí pouhé dva body.

Stejně jako boj o stupně vítězů může být ještě zajímavý souboj o čtvrté, páté i šesté místo. Zde Vladan Šindelek trošku odskočil svému bratrovi Pavlovi, na kterého se dotáhl šéf LC Petr Hudeček.

V ženách se pořadí nezměnilo, vede Stonová před Bartošovou a Pastorovou.

Napínavá je i soutěž o skokana roku, kde stále vede Robert BOBika Hegedüs, a pokud mu to bude běhat i tak nadále, tak o vítězi této kategorie nepochybuji.

Juniorům vévodí Ondřej Žniva ze slovenského Inov-8run.sk a bude zajímavé sledovat, kam až to nakonec dotáhne, s absencí prvních pěti závodů, Tomáš Lichý.

Padesátníkům stále dominuje Jirka Zátopek, ovšem stoupající výkonnost Tomáše Bohatého je obdivuhodná a tak se i zde dá očekávat ještě zajímavý souboj.

V celkovém hodnocení týmů stále vedou hoši ze Slovenska, ovšem podle výsledků z posledních tří etap začíná mít zájem o druhou příčku, kterou okupuje X-Cobras, partička kolem muže ve žlutém, která si říká (mo)mentální opavské dupy :-)

Výsledky

Fotogalerie Martina Dedka

Fotogalerie PepaTeamu

Fotogalerie SK Zafar Frenštát p. R.

Týmy, které informují na svých klubových stránkách o dění v LYSACUPU:

Pepa Team 3SA Racing Team BK SAK Karviná
Inov-8run.sk CK Frenštát p. R. Racing Olešná
SK Valašské království VZS Ostrava X-TRAIL

Autor příspěvku Radim Lipták je členem frýdeckomísteckého běžeckého oddílu PEPA TEAM, který jen tak mimochodem miluje hory :-)