Určitě ve svém okolí máte několik přátel či známých, kteří jsou výbornými běžci a zároveň velice chytrými lidmi, kteří např. studují medicínu, práva, jsou úspěšnými ekonomy, politiky, podnikají, či mluví 5 světovými jazyky.

Třeba takový Alan Turing, který je známý tím, že rozluštil kód Enigmy, byl schopen uběhnout maraton za 2 hodiny a 46 minut! V minulosti se tímto časem téměř kvalifikoval na Olympijské hry (1948)! Je tedy opravdu chybne tvrdit, že běhání a sport vymývá mozky (samozřejmě, nesmíme to zahánět do extrému). Ten vytrvalostní – obzvláště běh, lyžování, plavání, cyklistika a kolektivní sporty určitě ne. A hned Vám vysvětlím proč.

Lepší paměť

Několik vědeckých týmů provádělo výzkum na zvířecích modelech a dle výsledků můžeme tvrdit, že jak u člověka, tak u pokusných druhů zvířat se vytrvalým aerobním během zvýšila aktivita v hippocampu (část mozku), konkrétně v oblasti dentate gyrus, který je zodpovědný za neurogenezi , retrospektivní paměť, či buněčnou proliferaci, a tím pádem související tvorbu nových neuronů.

Příčinou zvýšené buněčné proliferace a tvorby neuronů je také lepší okysličení mozku. Proto je také pomalý aerobní běh či rychlejší chůze doporučena jako prevence sklerozy, Alzheimerovy choroby či amnezie (krátkodobá porucha paměti).

Rychlejší myšlení

Vědci z Kalifornie identifikovali funkci určitého proteinu v těle – estrogen-related receptor gamma (ERRy), který je zodpovědný za lepší prokrvení jak svalů, tak mozku. Navíc, tento protein zároveň podporuje přeměnu tuku na energii – ať již ve formě mozkové či svalové činnosti.

Pokud tedy našemu tělu dojdou cukry, je tento protein (pokud se tedy v našem těle nachází funkční a jeho hodnoty v těle jsou ve fyziologickém rozmezí), schopen přepnout metabolismus a začít hojně využívat tukové zásoby. Navíc, je dokázáno, že běžci mají vyšší IQ ve srovnání s jejich sedavými kolegy.

Shrnuto několika slovy… Když budeme běhat a nedotáhneme to do extrému, budeme štíhlejší, lépe nám to bude přemýšlet a běhat. Budeme mít rychlejší metabolismus, můžeme toho více zbaštit, budeme mít větší chuť na partnerský život. Budeme mít nesmrtelnou paměť a kdoví – možná budeme i my sami jednou nesmrtelní.

Další důvody proč běhat.