V sobotu se v Litomyšli uskuteční sedmý ročník silničního obrátkového běhu na dvanáct kilometrů. Naposledy byl tento běh, který je letos součástí Iscarex cupu 2017, pořádán v roce 2009.

Tehdy se však běhal tříokruhový závod. Pořadatelé se nyní vrací k úplně první trati vedoucí přes Strakov k Janovu, která se běžela jednou a nejrychleji zvládli Jaroslav Lohynský za 38:45 minuty a Taťána Metelková za 44:10.

Do Litomyšle byl tento závod „přemístěn“ v roce 2004 z Dolního Újezda u Litomyšle, kde proběhlo od roku 1993 jedenáct ročníků Běhu Dolním Újezdem, což byl silniční okruhový závod na 14 kilometrů.

Oba běhy spojuje jméno hlavního pořadatele Zdeňka Kabrhela. Dolní Újezd je místo jeho dětství, nyní žije v Litomyšli.

Za mlada byl Zdeněk českým reprezentantem v duatlonu, v minulých letech působil jako reprezentační triatlonový trenér.

Jména vítězů obou závodů, to jsou atletické pojmy, bohužel některá už současné generaci moc neřeknou. Třeba první ročník v Újezdě vyhrál Viktor Podškubka (43:48) a v nepřekonaném ženském rekordu 53:14 Radka Pátková.

Dvakrát zde vyhrála Jarmila Machačová, jejíž dcera je nyní úspěšnou dráhovou cyklistkou. Mezi muži třeba Luděk Hudák či Milan Holický.

Dolnoújezdský absolutní traťák je však i v současné době jako z jiné planety. V roce 1998 sem dorazil historicky nejrychlejší český vytrvalec Jan Pešava a dal 41:32 minuty. Ani později zde startující afričtí běžci se k tomuto času nepřiblížili.

Nejzajímavějšími jmény vítězů závodu z Litomyšle jsou medailisté z republikách vytrvaleckých šampionátů Michal Šmíd a Robert Krupička. V obou závodech dokázala zvítězit Taťána Metelková z Hradce Králové. Tímto však současné litomyšlské sportovní aktivity Zdeňka Kabrhela nekončí. V sobotu 8. července pořádá první ročník halfironmana Litoman na tratích 1,9 km plavání, 90 km kolo a 21,1 km běhu.

Litomyšlská dvanáctka má start v 11 hodin na zdejším atletickém stadiónu, před startem hlavního závodu se uskuteční dětské závody.