Poslední závod před změnou času na zimní se stejně jako loni konal v Jihlavě. AXiS Noční 10 spolu se závodem na pět kilometrů a štafetami přilákala na start téměř pět stovek účastníků.

Krásné slunečné odpoledne vystřídal poměrně chladný večer a tak dobře udělali ti, kteří si do tašky s oblečením radši přibalili i nějaký ten teplejší kousek. Teplota se během závodu totiž pohybovala jen někde kolem 5 °C.

Zájem běžců trochu překvapil i pořadatele, nekonečná fronta si dokonce vyžádala odložení startu o patnáct minut a tak lze očekávat, že příští rok už bude u prezencí více než jeden stolek. Za zmínku zde stojí startovné – není moc „velkých“ závodů, které si zaběhnete jen za dvě stovky. Zatímco se dospělí registrovali, předehru hlavního závodu obstaraly poměrně oblíbené dětské závody.

Eurofoam sport team dominoval

Ve čtvrt na devět se ale už vydali na trať hlavního závodu dospělí. Hned od startu šel do vedení mladý běžec Jakub Smetana (Eurofoam sport team). Vítěz loňského ročníku se na prvním místě hned odpoutal a cílem nakonec proběhl v čase 32:43, o dvě vteřiny rychleji než loni. Souboj o druhé místo pro sebe rozhodl Kamil Kryš (MST Jihlava), který porazil Libora Eremku z Humpolce.

Mezi ženami rovněž vyhrála běžkyně reprezentující Eurofoam sport team. Kristýna Dvořáková vyhrála v čase 38:12. Druhá Petra Veselá z MST Jihlava ztratila dvě minuty a vteřinu a pod čas 41 minut se o vteřinu dostala i třetí Olga Krčálová z Polné.

Dva byli lepší než tři

Konal se i závod štafet. Trochu kuriózně zvítězila pouze dvoučlenná sestava – Kryštof Blažek a Štěpán James Blažek (Vysočina Cycling) porazily v čase 38:27 všechny tříčlenné sestavy.

Letos premiérově se konal také závod na pět kilometrů. Zde dominoval Jakub Exner z pořádajícího Pteamu ve skvělém čase 17:38, svým soupeřům utekl o více než tři minuty. Mezi ženami vyhrála Hana Buřičová (Läufer von Buchenwaldek), zaběhla čas 25:13. Potěšitelná byla účast osmičky dorostenek, z nichž nejrychlejší byla Zuzana Doležalová (Biatlon Třebíč) v čase 22:05, mezi dorostenci vyhrál Ondřej Habr z Jihlavy (26:12).

Výsledky AXiS Noční 10