Po osmi letech obnovený silniční běh Litomyšlská dvanáctka ovládli závodníci TJ Nové Město na Moravě. Nejen na stadionu, ale i na trati, na ně dohlíželi jejich trenéři Petrové Hubáčkové. Mladší se totiž zúčastnil i jako aktivní závodník.

Roli hlavního favorita potvrdil jeden z nejlepších českých vytrvalců Lukáš Kourek. Silniční obrátkovou trať, v jejíž první polovině byl součet stoupání téměř sto padesát metrů a běželo se s větrem v zádech, z kopečka tedy proti, dal za 40:17 minuty.

Jediný kdo ho dokázal v úvodu závodu stínovat byl Adam Zenkl z Vysokého Mýta – 40:48. Ze skupinky pronásledovatelů vybojoval celkově třetí místo nejlepší čtyřicátník běhu, domácí Viktor Podškubka – 43:12.

Do finančně oceněné šestky se ještě probojovali další veteráni Jan Benko z Litomyšle 44:09 a Radek Hejl z Králík – 44:46. Šestý byl nejlepší junior Karel Kulíšek z Nového Města na Moravě – 44:55.

Závod se běžel v Litomyšli po sedmé, ale na této trati se uskutečnil pouze jeho první ročník v roce 2004. Tehdy vyhráli Jaroslav Lohynský za 38:45 a Taťána Metelková za 44:10.

Soutěž žen ovládla Kourkova oddílová kolegyně Hana Homolková za 48:52. Od startu běžela na druhém místě neskutečně běhající padesátnice Jana Matyášová z Dolní Dobrouče – 51:56.

O třetí místo bojovala po startu trojice závodnic. Nakonec se prosadila zkušená ultra běžkyně a rovněž veteránka Marcela Mikulecká ze Sloupnice – 52:49. Do oceněné pětky se probojovala domácí veteránka Andrea Stejskalová – 53:54. Turbo závěr předvedla Barbora Turbaková (54:10) ze Sebranic, která nakonec v koncovce, po startu běžela mimo tuto skupinu, o sekundu zdolala Jaroslavu Hurychovou z Litomyšle – 54:11.

Nejstarším účastníkem závodu byl devadesátiletý Jirka Soukup z Hradce Králové. „Rád jsem přijal pozvání pořadatelů a na trati zavzpomínal na mladší léta, kdy jsem zde, tedy na předchůdci toho závodu v Dolním Ujezdě, bojoval i o bednu. Dneska jsem byl rád, že mi pořadatelé umožnili dřívější start. Přesto jsem si na trati pěkně máknul,“ řekl v cíli populární Jirka, která zapsal čas nad dvě hodiny.

Z doprovodných mládežnických závodů zaujal souboj o prvenství v kategorii dorostenců na 3,85 kilometru. V něm tři nejlepší doběhli v jedné sekundě. V dlouhém a dramatickém finiši udržel prvenství Martin Spěvák ze Svitav.

Iscarex Cup 2017, kam byla Litomyšlská dvanáctka zařazena, pokračuje v sobotu 1. dubna ve Svitavách silničním během na deset kilometrů.

Výsledky