Jaro je za okny v plném proudu. Sluníčko svítí, nasáváme vitamín D a po dlouhé zimě se zase probouzíme k životu. Všechno kolem začne brzy kvést, řady běžců se pod modrou oblohou se stoupající rtutí teploměru zahušťují a všichni máme důvod k veselosti. V době, kdy to nejméně předpokládáme, je dobré si připomenout, že psychické potíže se mohou týkat kohokoliv z nás a je nutné je nepodceňovat.

Každý se v životě ocitáme jednou dole a jednou nahoře. Občas se ale může stát, že nás to dole stáhne ještě hloub do temných míst, odkud nám může připadat, že nevede žádná cesta ven. A deprese a sebevražedné myšlenky se nevyhýbají ani běžcům.

Stud, který depresivní stavy stále provází může trpícího uvrhnout do izolace a v krajních případech až do životu nebezpečných situací. V takových chvílích je nejmoudřejší dát o svém rozpoložení vědět okolí a vyhledat pomoc. Deprese není natažený sval a její podceňování může mít fatální důsledky.

Co je deprese:

Jako deprese se označuje přetrvávající pocit beznaděje, bezmoci a zbytečnosti, které na denní bázi ovlivňují schopnosti běžného fungování (stravování, spánek, práce, radost ze života).

Mezi symptomy deprese patří:

  • Pocity bezmoci a beznaděje
  • Změny spánkového režimu – a to jak zvýšená tak snížená potřeba spánku
  • Zlost a podrážděnost
  • Plačtivost
  • Změny ve stravovacích návycích, úbytek na váze nebo naopak přibírání
  • Izolace
  • Nedostatek energie
  • Netečnost

Co dělat, když si chce někdo ve vašem okolí sáhnout na život: V prvé řadě je berte vážně. Můžete zavolat pro radu do nejbližšího krizového centra, na linku bezpečí případně na policii, která by měla v takovém případě daného člověka zkontrolovat. Je důležité mít na paměti, že i když si to v daný okamžik nepřipouští, chtějí se uzdravit a cítit se lépe.

Pokud můžete, zkontrolujte dotyčného sami. Odstraňte z jeho dosahu potenciálně nebezpečné předměty, a pokud jste si s ním dostatečně blízcí, doprovoďte jej k lékaři, případně jej k jeho návštěvě přemluvte (i kdybyste si měli vymyslet nějaký zástupný důvod, proč je nutné k doktorovi zajít).

Jakmile tam budete, zaveďte před lékařem řeč na sebevražedné sklony. Je nezbytné překonat strach, že se na vás bude dotyčný zlobit, abyste mu mohli zajistit potřebnou pomoc.

Pokud se ocitnete v situaci, kdy dotyčného člověk nijak zvlášť neznáte – například si přečtete o jeho záměru na sociální síti – je na místě kontaktování krizového centra, kde by vám měli být odborníci schopní poradit, jak v konkrétní situaci postupovat.

Mnozí lidé bohužel o myšlenkách na sebevraždu nemluví. Přesto bývá obvykle možné vypozorovat určité změny v chování – větší sklony k samotářství, vynechávání aktivit, které je dříve těšili, abúzus alkoholu, léků nebo drog.

Jak může pomoct běhání a cvičení:

Běhání NEMŮŽE člověku trpícímu depresí nahradit profesionální pomoc. Můžu ale velice dobře doplnit potřebnou léčbu. Po přibližně deseti až dvaceti minutách fyzické aktivity se v mozku začnou produkovat látky navozující libé pocity.

Pravidelné cvičení má také pozitivní účinky na sebevědomí a pocit sebeúcty. Navíc kontakt s ostatními běžci například na společných trénincích nebo třeba jen s jedním parťákem je velmi prospěšný a pomáhá proti pocitu osamělosti.

Co dělat, když se vy sami cítíte v depresi?

V první řadě vyhledejte odbornou pomoc. Spoustu lidí představa návštěvy u terapeuta znervózňuje, ale je to ta zdraví nejprospěšnější věc, kterou může člověk trpící depresí udělat.

Jakmile učiníte tento první a nejdůležitější krok, následující aktivity mohou efektivně doplnit plán léčby:

  • Nepřestávejte běhat. Ve dnech, kdy budete zápasit s motivací, si stanovte malé cíle – řekněte si, že půjdete třeba jen na pět minut. Když už budete venku, obvykle vám to nedá a výběh si protáhnete.
  • Jděte se projít do parku, kde budete sdílet prostor s jinými lidmi.
  • Domluvte si dopředu aktivity s kamarády, abyste se nemohli dál společensky uzavírat.
  • To, co jíte, může snadno ovlivnit to, jak se cítíte. Pokuste se vyřadit cukr a polotovary.

Jak hledat terapeuta?

Nejsnazší je poptat se v okolí a nechat si někoho ozkoušeného doporučit. Další cestu mohou nabídnout sociální sítě nebo diskusní fóra – stačí se podívat na seznamy doporučovaných lékařů v okolí a to ideálně v běžeckých skupinách. Na potenciální terapeuty se zeptejte googlu, abyste věděli, zda vyznávají alespoň obdobný životní styl a budou vám tak snáz rozumět. Pokud vám konkrétní terapeut není sympatický nebo vám nesedne, neváhejte a hledejte jiného.

Je důležité mít na paměti, že vaše vlastní zdraví a pohoda jsou nesmírně důležité. Pokud někdo ve vašem okolí volá o pomoc, je nutné ji poskytnout. Naslouchající ucho, objetí nebo projevený soucit může zachránit život. Čím víc budeme o depresi mluvit, tím normálnější a srozumitelnější součást života se z ní stane a tím snáz se bude v případě, že se ocitneme na dně, žádat o pomoc.