Závodní běžecká sezóna se rozjíždí do plných obrátek a pro mnohé bude zítřejší Křížová desítka prvním závodním startem roku.

Ne jinak to bude i pro Milana Janatu, který ačkoliv svou přípravu směřuje zejména k MS v horském maratonu, tak si vybral rovinatou desítku jako test své připravenosti. „Zjara je třeba nabrat nejen objem, ale také rychlost, ze které se poté v průběhu celé sezóny těží, ať už je specializace téměř jakákoliv“ říká Milan, vítěz ČSOB maratonu Hradec Králové a tradiční účastník Křížové desítky, kterého jsme vyzpovídali.

Kolikátá účast na Křížové desítce to letos už pro tebe bude?

Letos se koná pátý ročník a dvakrát jsem byl na startu. Závody Sportvisio jsou pro mne vždy specifické v tom, že se konají pro mne téměř na domácí půdě a tak se snažím podat nejlepší výkon, protože se většinou přijdou podívat známí.

Jak se ti na trati v Hradeckých městských lesích v minulosti vedlo? Můžeš přiblížit profil těm, kdo ho neznají?

Jedná se o ideální test zkraje běžecké sezóny vzhledem k příznivému rovinatému profilu. Po startu se 2km mírně stoupá, což je fajn, protože to samé se poté běží do cíle a zkraje závodu jsou na stoupání ještě síly a v závěru to naopak znatelně pomůže. Poté jsou vždy odbočky po pravé ruce a po kilometru otáčka do protisměru. Největší kopec je hned na třetím kilometru, ale na ten, jak již jsem zmínil, je ještě dost sil. Obrátky pár vteřin uberou, ale v zásadě se zde dá běžet velmi rychle, což předvedl například držitel traťového rekordu Jáchym Kovář s časem těsně nad 33 min. Loni jsem se těšil, že traťový rekord zlomím a doběhnu si konečně pro vítězství, ale bohužel po náročném soustředění mi na osmém kilometru došly síly a podlehl jsem ještě dvěma soupeřům. Z roku 2013 mám zapsané druhé místo a tak se letos budu snažit navázat na sérii umístění na stupních vítězů při každém startu na této akci.

Jakou finální přípravu by si doporučil běžcům, kteří neví, jak se v posledním týdnu před závodem připravit?

V běžecké skupině Run4fun, kterou trenérsky vedu, se snažíme na závod připravit jako na jeden z vrcholů jarní přípravy. Loni si zde mnoho mých svěřenců utvořilo osobní rekordy a z toho jsme měli všichni velkou radost. V posledním týdnu se toho už moc natrénovat nedá a tak bych doporučil jen ladit tempovou rychlost. V úterý budeme na společném tréninku běhat série pětistovek lehce pod tempo závodu.

Je v něčem závod odlišný od ostatních?

Letos se premiérově pojede vložený závod koloběžek, které si budou moci účastníci na místě zapůjčit. Dále Sportvisio téměř na všech akcích zajišťuje dětské závody a opět se uskuteční v průběhu celé akce sportovní den Hradec na nohou. V cíli je vždy bohaté občerstvení a také možnost využít stánků partnerů závodu a vyzkoušet sportovní oblečení, či běžeckou obuv.