Stejně jako vloni se den před konáním nedělního 51. ročníku Běhu Lipanská stezka v Kouřimi na Kolínsku uskutečnil v sobotu Běh Kouřimí.

Pro koho by nedělních pět nebo jedenáct kilometrů hlavního závodu, jehož delší trasa má obrátku u mohyly pověstné husitské bitvy z roku 1434, bylo moc, mohl si dát v sobotu kilometrový závod na okruhu v centru města.

V něm stejně jako před rokem vyhrál v čase hluboko pod tři minuty domácí Pavel Moskala (na fotu s Jirkou Soukupem) před Pavlem Milerem z Lipan. Oba budou startovat i v neděli.

Mezi stovkou startujících byl i devadesátiletý Jirka Soukup z Hradce Králové. Ten se stal vloni čestným občanem města a letos je hostem pořadatelů závodu. Zítra se chystá opět na start jedenáctky.

„Jirku jsme ocenili za jeho podporu sportu v Kouřimi. Nejenom běhu, ale i za založení Memoriálu profesora Svatopluka Řeháka ve skoku do výšky Sváťova laťka. Jirka nás velmi podpořil zajištěním sponzorských darů v roce 2013, kdy Kouřim postihla povodeň. Navíc je velkým vzorem pro naše seniory, které i letos podpořil osobním darem,“ uvedla starostka města Zuzana Čiháková.