Dalo by se říct, že si počasí z nás snad dělá srandu. Nebo ten, kdo ho řídí. Ráno zima a déšť, sice jen přeháňky, ale nepříjemné. A pak se začalo oteplovat, po závodě vykouklo sluníčko a bylo hezky. To nemohlo začít hřát dřív?

Václav Bitala je na tom letos skvěle

Jinak se to nedá ani napsat. Kde Václav Bitala /AK EZ Kopřivnice/ startuje, tam vítězí. Také dvacítku v dost náročném terénu v Hranicích zaběhl za skvělých 1:09:51 a to běžel vlastně celou trať sám. Sice mu zpočátku zdatně sekundoval Jakub Ambros /AK EZ Kopřivnice – 1:10:25/, ale ještě před obrátkou začal ztrácet a už se k Vaškovi nepřiblížil. Třetí místo pak zrychleným závěrem v posledních pěti kilometrech vybojoval Pavel Dvořák /Biatlon Prostějov – 1:14:40/.

Jana Žaludková rozdrtila své soupeřky

Dle svého zvyku Jana Žaludková /Cyklogat – 1:23:19/ brzy po startu nasadila velmi ostré tempo a v podstatě vzala všem svým soupeřkám hned na začátku vítr z plachet.

Neustále pak zvyšovala svůj náskok a v cíli byla skoro o pět minut dřív než druhá Adéla Esentierová /BET – 1:27:57/. Třetí doběhla v poslední době se neustále zlepšující Zuzana Kročová /SK Hranice – 1:28:51/.

Tradice některých závodů jsou starší než většina účastníků

Již 50. ročník Běhu vítězství a 45. ročník Hranické dvacítky v Hranicích připravili pořadatelé z SK Hranice, oddílu atletiky, pro všechny zájemce o běhání od nejmenších dětí až po veterány.

Hlavním závodem je zde ovšem tradičně slavná Hranická dvacítka. Trasa závodu běžce opět provedla po úbočí Moravské brány překrásnými lesy nad údolím řeky Bečvy po starých lesáckých cestách.

Letos opět pro ty, kteří si netroufali na 20 km, připravili pořadatelé zase závod na 10 km.

Na dvacítku už počasí celkem vyšlo

Chladno bylo jen zrána, v poledně při startu závodu na 20 km už bylo celkem přijatelně a také se celkem všem borcům na trati běželo dobře. Až samozřejmě na ty, co závod překopli a pak zjistili po obrátce, že cesta zpět je nesmírně dlouhá a ještě k tomu víc do kopce než první desítka.

„Rozhodně zadarmo jsem to dnes nedostal,“ komentoval svůj výkon Václav Bitala. „Kuba běžel dobře, ale já mám takový terén rád, tak jsem si věřil a navíc ni to dnes celkem dobře běželo, proto jsem i s výkonem spokojený.“

„Na trati mi Vašek kousek utekl,“ přiznal se mi Jakub Ambroz, „snažil jsem se ho dotáhnout, ale ta vzdálenost mezi námi už pak zůstala stejná. Sice jsem ho pořád viděl před sebou, ale blíž jsem se k němu už nedostal.“

„Dnes jsem cítil výborně,“ spokojeně mi řekl Pavel Dvořák. „Na 15 kilometru jsem nastoupil a utekl klukům, co se mnou běželi. Nohy mi šly skoro samy.“

„Taky jsem se cítila výborně,“ doplnila předchozí debatu s Pavlem Jana Žaludková. „Jen jsem chvíli na trati nevěděla, jestli běžím dobře, zpátky se mi to zdálo už nějaké dlouhé.“

„Do patnáctého kilometru to ještě šlo, ale pak jsem začala trpět a už to byl jenom boj, protože jsem se začala dost trápit, ale nakonec jsem to zvládla a výkon není vůbec špatný,“ konstatovala při vyhlašování nejlepších vytrvalců Zuzana Kročová.

Je pravda, že trasa Hranické dvacítky je náročná, ale zato bezesporu krásná. Proto sem jezdí vytrvalci již řadu let. A dnes se i dala užít, protože výhledy na pomalu se zelenající údolí řeky Bečvy byly nádherné. Tak snad už tu jaro vydrží a bude zase dobře.