Luboš Gaisl z AC Turnov a Monika Hloušková z AC Marianské Lázně (oba na foto) vyhráli 22. ročník Běhu Lipovou alejí v Nymburce. Populární přesně změřený rovinatý desetikilometrový závod se uskutečnil za ideálních běžeckých podmínek, v cíli byly dvě stovky běžců.

Oba atleti, kteří mají i shodný ročník narození, zde startovali poprvé. Oba velmi razantně vstoupili do závodu. První a poslední kilometr je na atletické dráze, mezitím se běží tři asfaltové okruhy.

„Asi jsem to překopl,“ řekl v cíli vítěz, který měl v polovině závodu před skupinkou pronásledovatelů stometrový náskok a cílový čas 32:03. „V závěru jsem se snad radši desetkrát otočil, aby mě soupeř nezaskočil,“ dodal.

Nejlepší čas zde má dokonce dva držitele. Maratonského šampiona Jana Bláhu z Českých Budějovic (rok 2003) a dráhového a i medailistu z Běchovic Lubomíra Pokorného z Jičína (2004) – oba 30:34. Ten startoval jako veterán i letos.

Většinu závodu překvapivě na druhém místě odtáhl čtyřicátník Ladislav Kučera z Iscarexu Česká Třebová a ztrátu na vítěze nakonec stáhl na devět sekund. „Už jsem s ním závodil na krosovém šampionátu a také doběhl za ním. Chtěl jsem s ním na jiném závodě odběhnout i půlku a tam mi dal pěknou čočku. Za týden bych rád zaútočil na osobák při Pardubickém půlmaratonu.“

Celkově třetí byl mladík Milan Janoušek ze Sokola Kolín za 32:21 a čtvrtý Lukáš Pomezný z Písku za 32:40.

Narvaná byla kategorie čtyřicátníků. Překvapil vítězný Kučera, který v pohodě udělal Jirku Milera (šestý za 32:46). Devátý doběhl Dalibor Bartoš z Jablonce nad Nisou(34:05). Desátý, čtvrtý béčkař, byl Jičíňák Pokorný za 34:24, kterému Bartoš utekl v koncovce závodu. Všichni jako mladíci v tomto závodě před lety uspěli i na absolutní bedně.

Padesátníky také trochu překvapivě vyhrál kolínský Pavel Till za 37:52 před Petrem Loudou z Jilemnice – 38:02. Šedesátky Zdeněk Bufka z České Lípy – 39:46 a nad 70 Miroslav v Říha z Týnce nad Labem – 46:59.

Několikanásobná česká šampionka v různých běžeckých vytrvaleckých disciplínách, například Běchovice 2012, Monika Hloušková, dívčím jménem Preibischová, doběhla na celkovém devatenáctém místě za 35:58. Traťák má v držení z roku 2011 hradecká Taťána Metelková – 35:37.

„K závodění se vracím po podzimním zranění. Tohle byl pro mě testík před soustředěním a vidím, že každým týdnem tréninku se moje výkonnost zlepšuje. Prvním vrcholem sezóny je pro mě květnový Běh na Šerák, který je zároveň kvalifikací na Evropu,“ řekla v cíli vítězka, která už v jesenickém závodě několikrát startovala a stala se v rámci něho před třemi roky mistryní republiky v běhu do vrchu. Vloni v něm byla druhá a letos se bude na Šeráku opět bojovat o republikové medaile.

Bojovalo se o druhé místo, kde si to rozdaly mladší a starší veteránky. Jana Klimešová z USK nebyla ze svého výsledku moc nadšena. „Asi jsem to přepálila a když mě Marta na třetím kilometru doběhla nebyla jsem schopna nijak reagovat,“ řekla vítězka kategorie 45 – 54 let – 39:07. „Čekala jsem podstatně lepší čas, hluboko pod 39. Na to myslím furt ještě mám,“ dodala

Druhé místo vybojovala mladší veteránka (35 – 44 let) Marta Fenclová z AC Pardubice (38:34), ale ona také nezářila spokojeností. " Chtěla jsem zkusit svoji výkonnost před Pardubickým půlmaratonem, ale teda nic moc. Naštěstí jsem začala pomaleji a ještě před půlkou Janu v pohodě vzala, ale ke konci jsem toho měla dost a poslední kilometr jsem nedala pod čtyři minuty."

Čtvrtá proběhl cílem Eva Slavíková za 39:29.

Čtvrtou vypsanou ženskou kategorii, nad 55 let, vyhrála legenda největší. Blanka Paulů z Maratonstavu Úpice, za mlada olympijská medailistka v běžeckém lyžování, byla v konkurenci více jak šedesáti žen na třináctém místě a dosáhla času 43:14 minuty Traťák v této kategorii drží i nadále Věnceslava Pokorová z Prahy, která v roce 2003 dala pod 42 minut.

„Zítra budu muset za někým zajít, aby mě po tomto závodě dal do kupy,“ řekla se svým obvyklým humorem Blanka, která se následující víkend chystá startovat v úvodních závodech Českého poháru v běhu do vrchu. V této disciplíně se jako veteránka stala mistryní světa.

Lipovou alej si dala asi nejstarší česká vytrvalkyně Magdaléna Jelínková z Černilova u Hradce Králové. Magda již několik let závodí nad 70 let a zapsala neskutečný čas pod 68 minut a dokázala porazit několik soupeřek, které by mohly být jejími vnučkami.