Velmi odvážné přání vyřkl šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval, bývalý veslař. Touží přilákat nejvíc běžců na světě do Olympijského běhu, který se po celém světě koná 21. června na počest vzniku Mezinárodního olympijského výboru.

Loni běželo v Česku padesát tisíc lidí, což řadí zemi do elitní desítky. Ale v USA jich bylo 260 000… „Věřím, že letos bych jich u nás mohlo být k sedmdesáti tisícům,“ odhaduje Kejval. Předposlední červnovou středu od 18 hodin bude šance ve více než sedmdesáti místech po celém Česku.

V pražské Stromovce a v Ostravě se jedná o tzv. zlatý závod s nejlepšími službami i nejvyšším startovným 500 Kč, tři stříbrné budou ve Frýdku-Místku, Liberci a Plzni, další mají zatím bronzovou linku. Podrobnosti a přihlášky najdete na www.olympijskybeh.cz

Tradice tu započala před třiceti lety ještě s Emilem Zátopkem v roli startéra a poslední tři roky se díky podpoře mobilního operátora T-Mobile výrazně navyšuje počet účastníků. „Chceme dokázat lidem, že se i díky mobilním technologiím mohou hýbat a třeba i překonat rekord. A pokud by se jim nepodařilo dostat do některého z dějišť osobně, prostřednictvím aplikace Endomondo se zapojí i na dálku,“ říká Jan Stanko, ředitel marketinkové komunikace firmy.

„Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se, to tady platí. Chceme tímto podpořit zdravý životní styl a ukázat, že aspoň jeden den v roce by se lidi mohli hýbat,“ dodává Kejval. Součástí připomínky olympijských ideálů jsou i školní běhy, jichž se tu loni zúčastnilo 219 škol.

„Já poběžím určitě, i když čtyři dny nato mě čeká finále světového poháru,“ hlásí se ambasador projektu, loňský evropský šampion v moderním pětiboji Jan Kuf. „Běh je jedním z pěti sportů, co dělám a dělá mi asi největší radost.“ Běhá až šestkrát týdně od osmi do dvanácti kilometrů.

„Desítka na silnici? Mohl bych ji dát za dvaatřicet, to mi ukazují tréninkové parametry,“ odhadl. Dosud ji však takto neběžel, vždyť pětibojaři mají aktuálně 3,2 kilometrovou trať se čtyřmi zastávkami na střelbu z laserové pistole. „Jasně, po takovém čase bych asi padl v cíli mrtvý, to byl hodně optimistický plán,“ usmál se vzápětí.

Olympijský běh podporuje už čtvrtým rokem Českou olympijskou nadaci. Loni ji přinesl víc než čtvrt milionu korun, z každého startovného dvacet až padesát korun. „Podpoříme pak částkou osmi až deseti tisíc korun děti, kterým brání ve sportování nedostatek peněz. Letos vyzýváme i běžce, účastníky Olympijského běhu, aby nám poslali své tipy na děti ze svého okolí, kteří by zasloužili podporu,“ říká Martina Voříšková, ředitelka nadace, která za čtyři roky rozdělila už sedm milionů korun.