Taky rádi běháte v Oboře Hvězda? Pokud ano, tak máte jedinečnou příležitost doběhnout 4. května a zúčastnit se závodu na 4, 8 km a podpořit tak ještě dobrou věc. Startovné půjde na podporu *Klubu nemocných cystickou fibrózou.

Jedná se už o šestý ročník tohoto pohodového závodu, který založil fyzioterapeut Marek Lekeš, pracující právě i s nemocnými **cystickou fibrózou.

A na co se můžete těšit mimo běhu?

V cíli bude zajištěno občerstvení: pivo nealko, Staropramen 10°, voda, müsli, banány a tradičně i Slivovice. A ti nejlepší si můžou vyběhat ceny v hodnotě 10.000 Kč. Krásné skleněné poháry z dílny Crystal Bohemia, které prostě musíte mít.

  • Registrovat se můžete předem, ale i v den závodu a v obou případech je startovné 150 Kč.
  • On-line registrace jsou možné tady: https://www.stopnito.cz/…l-zavodu/120
  • Startovné na místě: 16:00 – 17:15 hod.
  • Start závodu: 17:30 hod.
  • Termín závodu: čtvrtek 4. 5. 2017
  • Místo konání: Obora Hvězda, Praha 6 – vstupní brána od Vypichu

Klub nemocných cystickou fibrózou: http://www.cfklub.cz/ Facebook fyzioRun: https://www.facebook.com/fyziorun?… Kontakt na pořadatele závodu: Marek Lekeš, tel.: 775 104 845, email: lekes.marek@seznam.cz

A co je cystická fibróza?

Dědičně podmíněné onemocnění, které postihuje zejména dýchací a trávící ústrojí, ale i některé další orgány.

Cystická fibróza není nakažlivá, nemocný se s ní narodí a většinou během krátké doby (první měsíce či roky) se objeví její příznaky.

Cystická fibróza se projevuje opakovanými infekcemi dýchacích cest, které postupně způsobují poškození plic. Nemocní také špatně tráví potravu, protože jim nefunguje správně slinivka břišní, vylučující trávící enzymy. Častou komplikací je cukrovka, cirhóza jater, osteoporóza a další. CF také způsobuje neplodnost u mužů. U žen s CF závisí plodnost na celkovém zdravotním stavu.

Nemocní se nesmí vzájemně stýkat, aby se těmito bakteriemi nenakazili. Cystická fibróza se vyskytuje u jednoho z 2.500 – 4.000 narozených děti. Přes zlepšující se léčebné možnosti je cystická fibróza zatím stále nevyléčitelné onemocnění.