Chladnovětrné vrtochy aprílového počasí vítají start třetího ročníku Pražského běžeckého poháru. Prvním dílem bude letos Kros Skalka, výživná stoupačka v přírodní rezervaci na motolské straně strahovského kopce. Už tuto sobotu!

V sousedství ragbyového hřiště se tu nachází členitá přírodní scenérie, kde poběží všechny věkové kategorie. Hlavní dvoukilometrový okruh je pěkně drsný, nechybí v něm skoky přes překážky z kmenů v lese, prudké seběhy, ale i double šplhání do strmého svahu a … pak ještě kus výš po skalnaté stezce. Po stráni dolů, znovu nahoru a pak teprve rovinatější část do (nakloněné, samozřejmě nahoru) cílové rovinky. A to, prosím, třikrát! Ale zvládne to každý, nebojte.

Kompletní závodní plán hledejte na webu: http://www.htriatlon.cz/…tour/skalka/

Kros Skalka bude i na podzim

Z „amatérské“ série se závody H triatlon tour (kam patří ještě terénní triatlon na Hostivaři, triatlon v Dolních Počernicích a Houmrův triatlon s Petrem Čtvrtníčkem a Karlem Gottem ve Šluknovském výběžku) za sedm let vypracovaly ve velmi kvalitní podniky. S komfortním zázemím, ale stále přátelskou rodinnou a pohodovou atmosférou. Což potvrzuje zvýšený zájem, díky němuž letos přidávají podzimní verzi Krosu Skalka na stejném místě.

„Je nám ctí být součástí Pražského běžeckého poháru, který spojuje běžce a závody v metropoli,“ říká Vladimír Dykast, ředitel závodu, který je tradiční součástí PBP. Ano, už i Praha má svůj seriál běhů.

Volné sdružení milců pražských běžeckých závodů přináší do letošní sezony pár novinek. Rozšiřuje se počet závodů na dvanáct, které pokrývají celoroční kalendář, do celkového pořadí se započítává nanejvýš osm výsledků.

Tři nové běžecké destinace

„Naše idea a cíle se ale nemění. Chceme nabídnout běžcům v Praze celoroční program, na který se mohou zaměřit v bohaté závodní nabídce. Vybíráme závody, které mají duši a srdce, většinou se snažíme zůstat v přírodě. Masové běhy necháváme stranou. Pořadatelům zase chceme přilákat víc běžců, kteří s touhou po bodech do žebříčků vyrazí i tam, kam by třeba jinak ani nezašli. A protože chceme stále nabízet nové zážitky, přidali jsme do kalendáře nové destinace, které ho jistě osvěží,“ hlásí pořadatelé.

A tak přibývá jarní Hostivařský kros po golfovém hřišti, který nabízí komfortní zázemí golfového klubu, ale i možnost bosoběhu, vyhlašujícího samostatnou kategorii. Objevíte terény ve Zdibech nad Vltavou, kde započala závodní tradice teprve loni. A naopak zabrousíte i do prověřených terénů Divoké Šárky na Běh okolo Džbánu.

Nejdelším závodem bude Škorpilova 14 na Čihadlech na Černém Mostě (pro muže, pro ženy jen 7 km). Následuje se prodloužení trati Zahaj školní rok pětkou (na dvě pětky) v Úvalech. A Běh 17. listopadu, který má různé trati pro různé věkové kategorie, se nebude komplikovaně snažit „nakoeficientovat“ do absolutního pořadí. Zůstávají prize-money pro nejlepší v celkovém pořadí ve všech skupinách.

Stačí už jen vyrazit na startovní čáru!

Program PBP 2017

  • 22. 4. sobota Kros Skalka (6 km)

Těžký kopcovitý běh na tři okruhy ve strahovské stráni směrem k Motolu, součást H triatlon tour

  • 18. 5. čtvrtek Hostivařský běh (10 km/5 km ženy)

Nováček v seriálu, v komfortním zázemí na měkkoučkých greenech běží i bosoběžci, vyhlašovaní v samostatné kategorii

  • 28. 5. neděle Trail Praha (10 km)

Součást zážitkového KIlpi Trail Running Cupu, dva náročné okruhy v petřínském parku s nádhernými výhledy na metropoli

  • 24. 6. sobota Kros Zdiby- Klecany (6,8 km)

Další nováček v seriálu začal teprve vloni, ale nabízí tři okruhy v zajímavém terénu za severní hranicí Prahy

  • 25. 6. neděle Škorpilova 14 (14 km/7 km)

Druhý ročník závodu v rezervaci Čihadla/Kyje na okraji Černého Mostu se běží na dva okruhy s live patronací Miloše Škorpila

  • 26. 8. neděle Zahaj školní rok pětkou Úvaly (10 km)

Po nádherné trati bikového cross-country se běželo už loni, teď to budou dvě pětky, tedy dva okruhy!

  • 17. 9. Běh Prahy 11 (11 km)

Jediná klasická a rovinatá silnice, dva okruhy v Centrálním parku na Jižním Městě

  • 3. 10. úterý Běh okolo Džbánu (8,1 km)

Poprvé se dostává Pražský pohár i do Šárky, tradičního pražského terénu s lesy a skalkami

  • 8. 10. sobota Žaludská osma (8 km)

Půvabný vodácký běh okolo letiště v Točné na Praze 4, pravý výživný přespolák

  • 5. 11. neděle Motolské jamky (10 km)

Po kopcích golfového hřiště i přilehlého lesíka, tradiční finále Kilpi Trail Running Cupu, teď i s lékaři a herci z Modrého kódu

  • 17. 11. pátek Běh 17. listopadu (9/6/4,4 km)

Podzimní pražský monument ve Hvězdě, akademické mistrovství republiky. Bude se započítávat pouze do věkových kategorií, neboť tu jsou odlišné vzdálenosti

  • 26. 11. neděle Lesní běh lyžařů Senohraby (8/4 km)

Závěrečná klasika s ohništěm a buřty v cíli, intervalový závod v kraji kocoura Mikeše na jihovýchod od Prahy

*změna drobných detailů vyhrazena, sledujte www.bezvabeh.cz