Přemýšlíte o nákupu (nové) čelovky? Hledáte nějakou lehkou, kompaktní s interním akumulátorem a dobrou výdrží, jejíž nákup vás zároveň nezruinuje? Pak čtěte dál, protože nový model od Fenixu by mohl být pro vás to pravé.

Nese označení HL26R a výrobci měli podle vlastních slov při její konstrukci obzvlášť na mysli potřeby trailových běžců. A jaký je výsledek? Čelovka nabízí sedm světelných módů, o něž se stará jeden centrální reflektor a dva postranní. Centrální je vybavený diodou LED Cree XP-G2 R5, postranní reflektory jsou osazené diodami od firmy Nichia s vysokým CRI. U obou výrobce garantuje životnost 50 000 hodin (tedy bez mála plných šest let).

Centrální světlo poskytuje čtyři úrovně osvětlení – 450 / 130 / 70 / 30 lumenů, které by při plném nabití čelovky měly vydržet svítit 1,5 / 6 / 12 / 30 hodin. Mód „Burst“, jenž poskytuje skutečně oslňující jas 450 lumenů je ovšem možný použít maximálně minutu v kuse, pak se automaticky přepíná na poslední využívaný mód, aby se zabránilo přehřátí čelovky. Je tedy vhodný především pro obhlédnutí okolního terénu.

Na rychlejší běh budete potřebovat 130 lumenů, ve městě si vystačíte se 70. Doplňkovými LEDkami je pak možné svítit silou 40 lumenů 13 hodin, 4 lumeny 100 hodin a třetím módem je pak vysílání světelného SOS signálu, který čelovka vydrží blikat silou 40 lumenů dlouhých 26 hodin.

Síla jasu se ovládá dvěma tlačítky na horní straně čelovky. Jedna z mála mých výtek na adresu svítilny směřuje k jejímu zasazení – při úplném zacvaknutí totiž plastový rám zasahuje lehce přes tlačíka a ty se obtížněji mačkají. Pro muže s velkými prsty to pak musí být vyloženě nepohodlné.

Zásadním plusem HL26R je její hmotnost. S pouhými 86 gramy je skutečně neuvěřitelně lehoučká. Lithium-polymerový akumulátor o kapacitě 1600 mAh se nabíjí přes micro USB kabel, který je součástí balení. Konektor se nachází na spodní straně čelovky. Je chráněný bytelnou silikonovou krytkou, u níž se nezdá, že by bylo vyloženě snadné ji při opakovaném (i nepříliš šetrném) používání utrhnout.

Při nabíjení (třeba z power banky) je možné čelovku dál používat v hlavním režimu, svítit si však budete moct jen silou 40 lumenů (taková silnější baterka). Na plné nabití budete potřebovat přibližně tři hodiny. To je pravděpodobně jedno z hlavních dilemat, které si musí každý běžec rozhodnout sám – lehkost v případně integrované baterie versus okamžitá použitelnost v případě těžších čelovek na klasické baterie (mluvím samozřejmě o stejné cenové hladině).

V případě, že se rozhodnete pro čelovku s baterií integrovanou, je při delších bězích zapotřebí pamatovat na záložní svítilnu (ta bývá u dlouhých závodů obvykle součástí povinné výbavy) a již zmiňovanou power banku, z níž čelovku dobijete.

HL26R je vybavena indikátorem stavu baterie – čtyři modré diody na spodní straně ukazují plně nabitou svítilnu, pokud svítit jen tři, je nabitá na 60–80 %, analogicky pak dvě indikují 40–60 % baterie, jedna 20–40 % a jestliže vám začne poslední LEDka blikat, víte, že brzy budete potmě. Akumulátor netrpí paměťovým efektem a je tudíž možné jej dobíjet kdykoliv.

Čelovka krásně sedí na hlavě, čemuž napomáhají silikonové proužky uvnitř popruhu, které navíc odvádějí pot z čela, takže vám neteče do očí (všichni víme, jak je to protivné). Popruh je vybavený reflexními prvky. Svítilnu lze sklopit v úhlu 60°.

Je dobré pamatovat, že svítí opravdu vydatně a při běhu podél silnice ji proto nezapomínejte sklopit – při 130 lumenech na nás blikala auta (patrně ne proto, že bychom běželi tak rychle, že by hrozila pokuta od případné policejní hlídky).

Podle údajů prodejce by měla čelovka přežít pád až z jednoho metru, pokud s ní vyloženě nefláknete o zem, nebo nebudete mít opravdu smůlu, napovídá její stavba, že by měla přežít i střemhlavý let z vyšších výšek.

A jak je to se slibovanou vhodností do terénu? Na ambicióznější běhání v neznámém, technickém terénu, kdy potřebujete vidět na víc než pět metrů před sebe, se budete přece jen muset vybavit čelovkou z vyšší řady (a cenové relace). Pokud ovšem z kopců nelítáte, šestihodinový mód se 130 lumeny bude na o něco pomalejší sestupy bohatě stačit.

Stručně řečeno: HL26R je lehoučká, pro hobby běžce dostatečně výkonná čelovka s interním akumulátorem, která výborně sedí na hlavě a vyjde vás na naprosto adekvátních 1459,–.