Nováčci v kopcích, profilem až vyděšení, nakonec zvítězili v prvním Krosu Skalka, prvním podniku letošního Pražského běžeckého poháru. Na blátě, v dešti a vichru navíc Josef Šimsa, jinak český reprezentant z dráhy, vytvořil traťový rekord (23:51). A mamina Klára Velenská se motivovala, jak se bude učit běhat do kopců.

Kruté chladno a drtivá závodní nabídka víkendu prosely startovní pole, o to větší uznání zaslouží skoro dvě stovky těch, co se ve všech kategoriích postavily na start. Vladimír Dykast jako správný otec závodu ze série H triatlon tour, stihl téměř v kuse obě trati, kratší a mírnější trojku a drsnější šestku, co na tom, že přinesl do cíle „červenou lucernu“. I on si užil potlesku.

„Vyhnal mě trenér, ať si zkusím kros, ale takhle těžké tratě jsem ještě nikdy neběžel,“ pravil s respektem při rozcvičení Josef Šimsa, 20letý původem rokycanský mílař z Dukly (800 m za 1:51:46 a 1 500 m za 3:52,16), který se chystá na mistrovství Evropy do 23 let. A tady ani nenašel rovinku na rozklusání.

Jakmile zazněl výstřel, vyrazil však odvážně vpřed. Ačkoliv jako většina ostatních nejlépe zvládl první kolo a pak lehce ztrácel, od druhého hasiče Michala Řežábka se postupně odpoutal. „Neměl jsem pořádné boty a pěkně to smekalo,“ ukazoval pak s omluvou. Mazlavé blátíčko v sebězích a v cílové (stoupající) rovině zasloužilo i hřeby, nejlíp v orienťáckých špuntech.

Třetí absolutně skončil vítěz padesátníků, Metoděj Fikes z Kladna. Lídři uplynulé sezony PBP Antonín Rektor, Martin Hejný, Filip Peřinka i Sváťa Kacířová nebo Eva Slavíková tentokráte scházeli.

Klára Velenská se tu stala v 39 letech taktéž premiantkou. Dosud běhala s partnerem hlavně dlouhé horské traily. „Ale tady se mi to moc líbilo, hodně zajímavý a pestrý terén,“ chválila skalnatou minienklávu mezi Strahovem a Motolem. „Jen se musím naučit běhat do kopce, hodně jsem pořád ztrácela,“ přiznala.

Kratší doprovodnou trojku ovládli zástupci dvou generací, jako by synek s mamčou, 17letý Jakub Bláha a benešovská Lenka Šináglová. Ale jako tradičně se objevili s číslem i dvouletí prckové…

Pražský běžecký pohár pokračuje 18. 5. ve čtvrtek Hostivařským během, kde čeká muže 10 km a ženy 5 km. Nováček v seriálu zve na komfortní zázemí golfového klubu. Běží se na měkkoučkých greenech, kde se i bosoběžci vyhlašují v samostatné kategorii.

Výsledky