V neděli jedu na KVOK. Co to prosím tě je ? I takové byly reakce běžeckých kolegů. Pro nás, asi „zkušenější“, je to silniční obrátková kultovka na trati Kolín – Velký Osek -Kolín, jejíž 59. ročník na půlmaratonské trati startuje na kolínském atletickém stadiónu v neděli v deset hodin.

Dříve měl rovinatý závod délku dvaceti kilometrů. Neskutečné výkony na ní podávala tehdejší běžecká česká špička. V roce 1989 zde vytvořil traťák Ivan Uvizl – 60:08 minut, v ženách v roce 1983 další legenda Jarmila Urbanová 1:13:40 hodiny.

I zkušený tým pořadatelů vedený Vaškem Milerem, má odběhnuto devatenáctkrát KVOK, podlehl současnému trendu a závod prodloužil na půlmaratonsku délku, takže nyní se probíhá k obrátce přes celé město Velký Osek.

Vloni vytvořil kvalitní půlmaratonský traťák Sajl Abdelkabir, Marokánec žijící v nedalekém Nymburce, – 1:08:36. V ženách v roce 2014 Lenka Šibravová z Prahy – 1:28:37.

KVOK má i svého statistika Standu Plešingera, který má doběhnuto dvacet ročníků.

Takže nejvíce účastí, 37, má Jaroslav Klimpera, naposledy běžel v roce 2003. Následuje s 26 Jindřich Stránský (1996). Z vloni aktivně běžících je nejvýše na pátém místě s 23 Pavel Strejček. Následují sedmý s 22 starty Jiří Kupílek, dvanáctý s 20 Milan Veselý, patnáctý s 19 Josef Krátký a čtyřiadvacátý se 17 Miroslav Říha. Z žen zde běžela 11 Karla Mališová.

Pro vyznavače masovějších běhu na kratší vzdálenosti bude na sobotní večer na Velkém náměstí v Hradci Králové připraven druhý závod letošního Night runu. V Hradci Králové se tento běh uskuteční už počtvrté. Hlavní závody se poběží na trati pět a deset kilometrů. Přihlášeno je přes tisíc běžců. Pětku si dá i nejstarší český maratonec Jirka Soukup, který v sobotu absolvoval desítku v rámci akce Zkus maraton Kuks.

Celé odpoledne zahájí dětský pohár innogy Kids Cup, kdy jsou děti rozděleny podle věku a tomu je také uzpůsobena délka trasy, kterou musí uběhnout. Po jejich skončení následuje Bosch Family Run, nezávodní rodinný běh na dva kilometry. Letos pořadatele losují výherce sušičky Bosch, aby nezávodní běžci nešli domů s prázdnou.

Po těchto dvou bězích přichází hlavní část. Rozcvička s Hankou Kynychovou, řazení v koridoru a přesně v půl deváté večer odstartuje Avon Běh na pět kilometrů. Nejen že si užijete krásnou trasu nočním Hradcem okolo řeky, ale ještě uděláte dobrý skutek, jelikož část startovného z tohoto závodu odchází na konto boje proti rakovině prsu. Novinkou jsou rodinné běhy, které sestávají z jednoho dospělého a jednoho dítěte do 15 let. Časy se jim následně sečtou, takže klidně můžete běžet zvlášť. O deset minut později se na start postaví běžci, kteří si vybrali delší trasu – tedy deset kilometrů NN NIGHT RUN.

Pořadatelé zajistili otevření dominanty města Bílé věže až do 22:00. Pokud tedy chcete vidět start závodů pěkně z výšky, máte možnost. Poslední návštěvníci budou vpuštěni dovnitř okolo 21:00. Můžete tak sledovat závodníky na celé jejich trase.