Stále populárnější brněnský běžecký seriál Triexpert Cup odstartoval už svůj 21. ročník, staré pořádky však zůstávají. Zahajovacímu závodu, který po kvůli nepřízni počasí zrušené dráhové pětce, obstaraly Pisárky, totiž opět vévodilo duo fantomů minulých ročníků Jiří Čípa a Jiří Petr.

Vyhrál prvně jmenovaný, který na šestikilometrové obrátkové trati s jedním stoupáním překonal traťový rekord. Časem 18:43 o tři vteřiny překonal maximum kolegy Petra z loňska.

„Žádná závratná forma není, ale docela to jde,“ podotkl vítěz nedávného Brněnského půlmaratonu, který skvělým časem 1:09:02 překonal téměř o půl minuty dosavadní rekord Keňana Saweho.

V Pisárkách druhý Petr za vítězem zaostal o víc než minutu, za jeho větší ztrátu však můžou neustálé problémy s kolenem.

„Nemůžu běhat rychlé tréninky, prakticky můžu jen klusat,“ mračil se vytáhlý vytrvalec. Třetí v zahajovacím díle seriálu skončil také všem dobře známý „namakaný fitnesák“ Vlastimil Lysák. Ten měl nakonec Petra na dohled, v cíli na něj ztratil jen devět vteřin.

To stejné co o mužích, se dá říct i o ženské kategorii. Pisárky totiž ovládla suverénka loňského ročníku Patrícia Puklová, která protnula cíl ve velmi rychlém čase 22:49.

„Běželo se mi dobře, akorát se mi pod kopcem povolila tkanička u bot a plandala mi. Musela jsem si trochu dávat pozor, abych o ní nezakopla. Amatérská chyba, ale stane se,“ culila se slovenská závodnice. Na druhém místě ve středu za chladného zamračeného počasí a občasného pokapávání finišovala triatlonistka Tereza Durdiaková, která na Puklovou ztratila 32 vteřin.Ttřetí doběhla do parku Anthropos Hana Alfery Urbánková.

Pořadatelé se hlavně kvůli obtížnému parkování obávali až moc velké účasti, 296 startujících je však trochu za očekáváním. Loňského zahajovacího závodu Triexpert Cupu se zúčastnilo 335 nadšenců. Některé možná odradilo sychravé, přesto však pro běh velmi příjemné počasí. I tak se dá očekávat, že letos účastníků přibude, předplatných na celý seriál pořadatelé prodali o 70 víc než loni, úctyhodných 339.

Jedno z nich si premiérově obstaral i Tomáš Chlup, který se jinak věnuje fotbalu. Hráč, který nastupoval v divizních Rosicích, zkouší první rok štěstí na rakouském angažmá v osmé nejvyšší soutěži.

„Minulý rok jsem si Triexpert Cup vyhledal, zašel na pár dílů a chytlo mě to. Začal jsem chodit i na jiné závody a pro letošek už jsem si koupil předplatné. Běhání mě moc baví. Vždy před startem si stanovým nějaký čas, který však chvíli po vyběhnutí přehodnotím,“ usmíval se Chlup, který v Pisárkách doběhl na výborném 20. místě. Na fotbalistu, který se moc dlouho běhu nevěnuje, je tempo 3:40 na kilometr velmi slušný počin.

Triexpert Cup je teprve na svém začátku, ale hned příští středu 3. května čeká na účastníky lahůdka. Po loňském testu je totiž na programu bláznivá kopcovitá sedmikilometrová houpačka v okolí hotelu Myslivna v brněnských Kohoutovicích. Startuje se v obvyklých šest hodin večer a cena pro nepředplatitele činí 100 Kč.

Výsledky