Další rekord má Pardubická devítka, největší český běh všedního dne. Když už ne počty účastníků, ani hvězd, tak aspoň počasím… Takhle hnusně jako teď tady za patnáct let nebylo. I tak běželo přes šest stovek účastníků všech kategorií. Pod žlutosivým ukrajinským vítězným praporem.

Pošmourné lezavo podpořil hodinu před zahájením chladný déšť. Šest stupňů, lehce pofukovalo, ledové provazce vody, k tomu kluzká dlažba a dřevěný můstek přes říční rameno. Parádní kulisy konce dubna, měsíce předváděčky přírodních živlů.

Poprvé v historii získala oba triumfy cizí mocnost, Ukrajina. Přitom jeden nekorektní cynik tu počasí komentoval slovy „že by ani Ukrajince ven nevyhnal“. Pavel Vereckyj a Valentyna Kilianska přijeli na poslední chvíli, ale jasně dominovali. A pak přespali v místní škole Svítání. I když za aktuálních podmínek to na traťový, natož závodní rekord na 9 150 metrech nebylo.

Vytáhlý 32letý blonďák se držel první kolo v závěsu za domácím Milošem Kratochvílem, snad aby mu ten ukázal cestu. Hlavní zdejší favorit Ladislav Kučera, předchozí roky dvakrát třetí, přibíhal třetí. Později se ukázalo, že hned při prvním přeběhu vody na mostku sklouzl, drsně spadl a odřel si loket. „Ztratil jsem kontakt, tam se rozhodlo,“ říkal.

Vereckyj stupňoval náskok, Kučera se dostal aspoň na druhé místo, Kratochvíl, běžící v sibérii v dlouhých nohavicích, zlehka odpadal. Ale ještě stačil houknout na lídra, který se málem v uličkách starého města zaběhl.

Také Kilianska zvyšovala náskok na obhájkyni vítězství Martu Fenclovou. Ta sice bojovala, ale tentokrát to nestačilo. Třetí pozici udržela těsně Lenka Ungerová před další pardubickou stálicí Denisou Kozákovou, už prý v požehnaném stavu.

Časy vítězů (30:23 a 34:06) zaostaly za předloňskými základními rekordy nové tříokruhové trasy (Ukrajinec Kazban 28:37 a Nováková z Havlíčkova Brodu 33:16) asi takovým rozdílem, jakým se prezentovalo tehdy a dnes počasí.

Mezi veterány zasloužili hluboké uznání 60letý Milan Bláha (37:34), 57letá Karla Mališová (42:33) i 70letý Stanislav Doležal (50:49), stejně jako 90letá legenda Jiří Soukup (že došel). Po prvním kole byl na čele, neboť vyrážel dřív….

Navzdory příšerným povětrnostním kulisám pořadatelé z AC Pardubice, do jejichž portfolia patří i Velká Pardubická XC nebo Výběhy na Kuňku, zachovali všechny doprovodné akce. Závod štafet s handicapovaným přepočtem výsledků podle věku dětí, Lidový běh na 1 900 metrů. Podpisovku, tentokrát za účasti pětinásobného vítěze Dakaru na čtyřkolce Josefa Macháčka i zdejších ligových hokejistů, kteří před pár dny heroicky přežili baráž. Dobročinnou aktivitu, díky níž se vybralo přes dva tisíce korun na nemocnou malou Míšu Hlaváčkovou.

Přišla i místní senátorka Miluše Horská, v cíli se podával guláš. A ceny, mezi nimiž nechyběl perník ani místní pivo i s pamětními sklenicemi, se udílely skoro půl hodiny.

Tak zase za rok, snad už to zase vyjde i s teplotami.

Výsledky

Foto 399× – Honza Šimůnek