Pár hodin před startem v Ostravě kulminovala povodňová hrozba. Hustě pršelo, místy se sněhem a teploměr ukazoval tři stupně. Ráno ale hladina Ostravice klesla skoro o metr a vyšlo slunce. Pánbůh má běžce rád, zvlášť ty z Kilpi Trail Running Cupu. Ti si i s bahenní lázní užili určitě nejlepší ze tří dosavadních Trailů Ostrava!

Před dvěma lety tu vládly zdrcující tropy, loni bylo tak nějak normálně. Letos vyšla premiéra sezony KTRC skvěle. Navzdory obavám z počasí nakonec na start dorazilo víc účastníků než loni. A v cíli chyběla jediná… zastavila ji zlomená ruka v kluzkém seběhu na malé Emě.

Pořadatelé měli připraveny tři verze trati, vyšla ta prostřední, řeka je nepustila pouze na štěrkovitou stezku při návratu k Trojhalí. Zůstal Hrad i sopka/halda Ema, kde se poprvé neprášilo. Zkracovala se malá smyčka za mostem naproti radnici, i tak to vydalo na 10,7 km s parádním trailovým bahýnkem.

Jeden seběh ozdobilo lano, přesně jako mají na mistrovství světa v trailu na havajském Oahu (kam ostatně ti nejlepší z KTRC mohou vyrazit!) A kdo si přece jen netroufal, mohl si dát pohodlnou pětku podél vody. V Trojhalí pak na ně čekala za odměnu horká sprcha, birelly, zeleninový salát, skvělé ceny oblečení Kilpi a botek Salming nebo dokonce test sporťáka Subaru WRX STi.

Z prvního vítězství v dějinách KTRC se tu radovali Václav Bitala a Radka Faltusová, jejich příběhy stojí za to!

Čerstvý čtyřicátník Bitala maká v pneuservisu v Rožnově, denně od sedmi, poctivě rukama. Aby stihl kvalitní trénink, vybíhá v pět ráno a zvládne i „bolavé“ úseky, všechno. „Zvykl jsem si, nastartuju se dobře do celého dne. Večer jsem dobitý, už bych to nedal,“ usmívá se. Z tohoto tréninku chce letos stlačit desítku na 31:30 a půlmaraton okolo 1:10. Držíme palce!

Tady se až pod malou Emu držel s Jakubem Ambrosem, oba jsou členové kopřivnického AK Emila Zátopka, jehož papírová figurína zdobila zázemí závodu. Oba už na první rovince setřásli Jana Zemaníka. „Běhá opravdu dobře, pořád a dlouho,“ ocenil vítěze trailový specialista. „Loni mi to tady nesedlo, tak jsem si to sám v sobě chtěl vylepšit,“ řekl Bitala.

Radka Faltusová pochází z krosového ráje Jablonného nad Orlicí, za souseda má legendárního Jana Pešavu, s nímž chystá běžecké školy. Odmala lyžovala, běhala, jezdila biatlon. Loni se s přítelem vydávala na dlouhé Horské výzvy. Jenže otec jejího pětiletého syna se na podzim zabil v autě… „Běhám teď pro něj. Přihlásila jsem se na celý seriál KTRC a chci mu ukázat nové trasy a terény,“ říká klidně a vyrovnaně žena, která uklízí ve škole a ve školce. Vyběhnout prý stihne třikrát v týdnu na půl hodiny. „Trénuju závody,“ usmívá se.

V Ostravě si šla svoje tempo bez ohledu na ostatní. Až kousek před cílem na ni kamarádka volá: „Seš první, drž to!“ Udržela. „Hodím si tempo a jedu, neřeším, kde jsem, nepřemýšlím o stopkách nebo sportesteru. Chci mít z běhu dobrý pocit, potřebuju to,“ vypráví 45letá dáma.

Tak příště se těšíme na Trailu Praha! 10 nebo 5 km na Petříně. Už 28. května.

Výsledky