Stoprocentní práce, navíc vyšlo počasí, takže pořadatelé, ale i účastníci, 59. ročníku silničního půlmaratonu Kolín – Velký Osek – Kolín hlásí spokojenost.

Po loňském rozčarování z druhého místa dorazil opět Brňák Martin Kučera. Tehdy mu prvenství vyfouknul v Čechách žijící Marokánec Sajl Abdelkabir v traťáku 1:08:36. Druhý Kučera tehdy zapsal 1:11:36. Před týdnem jsem psali, že je Abdelkabir zraněn, takže prvenství v Kolíně bylo volné.

A Kučera nezaváhal. Celo traťové sólo proměnil v kolínský osobáček 1:10:57 a na bedně dostal tolik cen, včetně obálky, že je nemohl pobrat ! Stejně bezkonkurenční byl druhý Pavel Pinďák z Varnsdorfa – 1:16:54, vloni třetí.

O třetí místo bojoval skutečský Jaromír Hradecký, který závod odtáhl domácímu Petru Harnošovi. Ten uspěl v koncovce – 1:18:18.

Pátý byl Pavel Pirkl z Liberce za 1:20:16 a nerad bych zapomněl na šestého, velkého příznivce našeho serveru, Janu Herdu z Nymburka –1:22:00.

V ženách nebyla před startem situace jasná. Sjelo se několik výborných veteránek a v úvodu závodu plnila roli favoritky letos vedoucí závodnice Českého poháru v běhu do vrchu Romana Brumlichová z Hronova. „Běžela jsem první asi do čtvrtého kilometru. Pak mě předběhla pozdější vítězka. Sice jsem ji měla celý závod v dohledu, ale už jsem se nedokázala více zmáčknout,“ řekla Romča a dodala:" Byl to můj první rovinatý půlmaraton, zatím jsem běžela krosové nebo horské, takže jsem si dala osobáček."

Takže prvenství v ženách pro celkově třicátou první Moniku Limberkovou – 1:31:54. Druhá Brumlichová – 1:33:08. Třetí vítězka kategorie nad 45 let Dana Jiřičná z Prahy – 1:38:07 a čtvrtá, třetí 35 – 44 let, domácí Iva Kroužilová 1:40:57. Vítězka mladých žen Štěpánka Kučerová z Písku byla pátá – 1:42:13.

Fyzicky náročný výkon podala druhá mladá Erika Kičinová z pardubického Cafe Bajer. V sobotu večer si dala desítku na hradeckém Night runu v osobáčku pod 48 minut. „Dorazili jsme ze závodu o půlnoci, takže jsem spala asi čtyři hodiny, ale Kolín mě hodně lákal, takže jsem jela.“ V Kolíně si dala půlmaratonský osobáček 1:52:35.

Velký souboj sváděli i borci na opačném konci pořadí. Více jak polovinu závodu běžel poslední zkušený Pavel Koloc z Prahy. I když měl značnou ztrátu měl situaci těžce pod kontrolou. „Po obrátce jsem viděl, že někteří soupeři doslova melou z posledního a byl v klidu.“ Pavel nakonec doběhl čtvrtý od konce v čase pod 2:20. Pole závodníků uzavíral Štěpán Škrob, který doběhl deset minut za Pavlem.

Kolínští pořadatelé včele s Vaškem Milerem zvládli závod tradičně na jedničku. Před startem každý účastník při prezentaci dostal taštičku s občerstvením. Na trati byly dvě občerstvovačky, na šestém a devátém kilometru, takže se šlo čtyřikrát posilnit. Vzorně označen každý kilometr. V cíli každý obdržel pěknou medaili závodu. Bylo připraveno teplé občerstvení, letos párky nebo sekaná, a bohatá tombola. A letos navíc opravdu krásné jarní počasí !