I šestý ročník Vysockého krosového půlmaratonu vyhrál Miloš Kratochvíl, závodník pocházející z nedalekých Holic startující za Hvězdu Pardubice.

První ročník tříokruhového běhu v lese o délce 21,6 kilometru, vyhrál Miloš v čase 1:24:20 hodiny. Traťák neustále vylepšoval až na loňských 1:17:48. Letos opět v sólo běhu dal 1:19:14. Druhý byl vítěz mladíků Michal Balcar za 1:26:30.

Vloni zde provedla rekordní zápis Milošova oddílová kolegyně z Hvězdy Anna Krátká ze Svitav – 1:45:03. Také výkon této veteránky nebyl překonán. Vyhrála další zkušená longařka, zkušená skyrunerka, Eva Pončová z Jaroměře za 1:48:26. Vloni byla v čase horším o osm minut čtvrtá.

Stejně jako před rokem byla druhá Katka Kubiasová z Vlčkovic u Hradce Králové – 1:49:06, vloni byla o dvě minuty lepší.

I další vypsané kategorie vyhráli zkušení běžci. Padesátky Ivan Belobrad ze Žamberka – 1:39:38 a Radka Ottová 2:02:19 a nad 60 Zdenda Pertžílek startující za KRB Chrudim – 2:19:58.

První myšlenka na běžecký závod se ve Vysoké u Holic zrodila na sklonku roku 2011. Nápad byl prezentován na schůzi Sboru dobrovolných hasičů Vysoká, kde se setkal s kladnou odezvou a souhlasem členů. Zároveň se pořadatelé dohodli na tom, že hlavní závod bude doplněn i o kratší vzdálenosti, tak aby se závodu mohla zúčastnit i mládež nebo ti, kteří si chtějí zazávodit a vyzkoušet svoji kondici, ale na půlmaratonskou vzdálenost se necítí.

Pár slov k trati, která má své kouzlo. Z místa startu a cíle, v těsném sousedství mezinárodní silnice R35, na místním hřišti, vede trať po polní cestě do přilehlého lesa. Po lesních cestách vede většina trati, pouze poslední kilák je po asfaltu. Závodník musí na okruhu překonat dvě více jak kilometrová, místy i strmá, stoupání. Součet stoupání jednoho okruhu tak činí 109 výškových me­trů.

Vložený závod na jedno kolo vyhrál Martin Roček za 29:29 a Petra Škodová za 32:40

Tradičním příjemce ceny pro nejvzdálenějšího účastníka je Daniel Martinéz Tapia z Peru. Ten před losováním tomboly ve své mateřštině přislíbil účast i v příštím ročníku. „Líbí se mi zde, proto si sem za rok zase z Peru odskočím,“ vzkázal.