Trénujete na maraton a nejste si jisti, jakou zvolit výbavu? Zvažujete využít pozitivní účinky sportovní komprese?

Máme pro vás několik tipů, které pomohou nejen s výkonem na trati, ale i s následnou regenerací.

Většina sportů, a to zejména těch vytrvalostních, je vysokou zátěží pro celý organismus, předně svaly. Podporu výkonu i účinnou regeneraci lze ovlivnit správným výběrem kompresního oblečení či doplňků, které naleznete v nabídce Temposport, Sportisimo, Triexpert a dalších obchodů se sportovním zbožím.

ŘEKNĚME SI NEJDŘÍVE NĚCO O SAMOTNÉM PRINCIPU SPORTOVNÍ KOMPRESE:

Sportovní komprese a její účinky jsou inspirovány kompresními doplňky dlouhodobě používanými pro lékařské účely. Ve spolupráci s předními sportovci pak COMPRESSPRT začal vyvíjet kompresní doplňky určené přímo pro jednotlivá sportovní odvětví, zejména běh, trailový běh a cyklistiku, nejnověji je řada doplněna o doplňky pro raketové sporty.

JAK KOMPRESE FUNGUJE?

Při výkonu, tedy například běhu na tvrdém či komplikovaném povrchu kompresní tkanina pevně obejme a stáhne sval či svalovou skupinu a omezí tak nechtěné otřesy svalu při pohybu. Díky tomu je omezeno nebezpečí tvorby mikrozranění svalových vláken, která vedou ke křečím a rozvoji únavy svalů. Precizní stažení také lehce stlačí krevní řečiště, kde dojde ke zrychlení průtoku krve směrem k srdci. Tak je sval rychleji zásoben kyslíkem, dříve jsou odplaveny toxiny a nedochází k nepříjemným otokům.

Po výkonu bude tkanina COMPRESSPORT nadále podporovat účinnost žilního návratu, odstranění toxinů produkovaných při úsilí a podporu svalu. Regenerace svalů se tak zrychlí a sportovec může absolvovat náročnější tréninky či závody v kratším časovém horizontu. COMPRESSPORT podporuje navyšování objmů výkonu bez zbytečných bolestí.

Majitel Temposport, Mikuláš Marcinko, sám dlouholetý triatlet dodává: „Sportovní komprese a její využití pro výkon i regeneraci v poslední době stoupá v oblibě u profesionálních i amatérských sportovců. Vytrvalostní sportovci jako právě běžci na dlouhé tratě či trailoví běžci, ale i hráči skupinových sportů, triatleti, cyklisté či veslaři oceňují přesnou kompresi produktů COMPRESSPORT, která jim umožňuje zkvalitňovat přípravu i zvyšovat výkony v závodech. Jsme velmi hrdí na to, že v této oblasti zastupujeme špičkovou značku švýcarské kvality.“

CO VYBRAT NA MARATON?

Při přípravě na maraton je důležité nepodcenit nejen trénink ale samozřejmě i vhodnou výbavu. Kompresní oblečení COMPRESSPORT splňuje náročné požadavky běžců na dlouhé tratě, je vysoce funkční, prodyšné a pohodlné.

Při běhu na tvrdém městském povrchu trpí zejména svaly na nohou a to jak lýtkové, tak i skupina stehenních svalů. Řešením jsou lýtkové kompresní návleky R2 v kombinaci s kompresními běžeckými šortkami. Šortky perfektně sednou a chrání stehenní svaly před nadměrnými otřesy při běhu, pevná tkanina je velmi prodyšná, kalhoty mají ventilační zóny, ploché švy a zadní kapsu na drobnosti.

Kompresní lýtkové návleky R2 jsou stálicí pro vytrvalostní běžce – značka COMPRESSPORT nabízí velmi širokou a zábavnou barevnou škálu i návleky chránící speciálně achillovu šlachu. Přesná komprese zajistí podporu výkonu, návleky jsou však stále velmi pohodlné, při běhu jsou v podstatě jako druhá kůže.

Stejně tak je důležitý výběr dresu nebo běžeckého trika. Běžecký dres TRAIL SHIRT je částečně kompresní s dostatečnou posturální podporou a ventilačními vrstvami. Ve spodní části je šest kapsiček na sportovní gely a další nezbytnosti. Pro ty, kteří dávají přednost volnějšímu oblečení, bude vhodné triko TRAINING SHIRT z funkčního materiálu s dostatečnou ventilací na zádech.

SPRÁVNÉ DOPLŇKY POMOHOU

Maraton už není žádná legrácka, kterou byste zvládli bez plánování pitného režimu či doplňování energie. Na občerstovacích stanicích je dostatek tekutin, ale své gely si musíte vzít s sebou sami. Je však těžké sostředit se na běh, když máte nevhodnou těžkou či cinkající ledvinku. Pohodlný úložný prostor řeší novinka na trhu, elastický pás s kapssami FREE BELT. Do něj v klidu vložíte porce gelu, telefon i klíče. Pás věsi obepne a i při běhu zůstanou na svém místě.

Stejně tak pohodlná ochrana očí proti slunci, které skvěle odvádí pot, je velmi důležitá pro soustředění se na výkon. Sluneční kšilt VISOR Ultralight je odlehčený, skvěle odvádí pot a prodyšná tkanina pásku zamezí pocení okolo hlavy.

REGENERACE JE DŮLEŽITÁ!

Gratulujeme, doběhli jste! A co dál? Samozřejmě je velmi důležité se věnovat správné regeneraci svalů, a to nejen protažením, masáží a pivkem po doběhu. Zde nastupují znovu kompresní doplňky a oblečení. Pro regeneraci a zmírnění bolestivosti či otoků spodní části nohou jsou skvělé kompresní podpolenky Full Socks, které cíleně tlačí krev směrem nahoru. Pro odpočinek stehenních svalů jsou výborné zase kompresní šortky, případně lze zvolit návleky či kalhot na celé nohy.

NA ZÁVĚR

Pokud se rozhodnete pro kompresi, vždy si vybírejte podle přesných tabulek velikostí. Při nevhodně zvolené úrovni komprese se může stát, že za a/ je komprese příliš nízká, a tedy neúčinná a nebo b/ a to je daleko nebezpečnější, kdy je komprese příliš vysoká a může naopak křeče či bolest rychleji způsobovat. Přejeme krásné výkony a skvělý pocit z běhu!


Soutěžte s COMPRESSPORT!

Stačí co nejblíže tipnout vítězné časy českých běžců a získáte kompresní podkolenky Full Socks a čelenku COMPRESSPORT. Více najdete na facebookovém profilu Compressport CZ https://www.facebook.com/…36230129603/