Stejně jako v minulých letech se v Čeperce na Pardubicku uskuteční v květnu dva běžecké závody.

V sobotu 13. května zde bude mít cíl 11. ročník Hradubického běhu. Uzávěrka přihlášek za výhodnější startovné je do 8. května.

Tento závod je zajímavý tím, že má dvě místa startů, v Pardubicích a Hradci Králové, stejnou délku trati a společný cíl v Čeperce. Start je v deset hodin.

Stejně jako vloni bude na oficiálně změřených tratích měřičen ČAS použita čipová časomíra. Centrum a cíl závodu vzhledem k počtu startujících, při součtu z obou směrů se toto číslo blíží dvou stovkám, bude v čeperském sportovním areálu.

V Pardubicích je start na Poděbradské ulici – zastávka MHD Poděbradská, nedaleko je hypermarket Albert. V Hradci v ulici V Lipkách, zastávka MHD Lipky, nedaleko je fakultní nemocnice a soutok Labe s Orlicí.

Většinou to dopadá tak, že nejlepší běžec z Hradce je v cíli dříve než běžec Pardubic. Není se co divit, protože z Hradce do Čeperky je to více z kopce a po asfaltu, kdežto při běhu z Pardubic je nutné zdolat stoupání do Srchu a tato trať je i více krosová.

Oceněni budou tři nejlepší muži a ženy z obou tratí, další ceny budou losovány v tombole.

Poslední dva ročníky vyhrál z Hradce Michal Majoroš – vloni tedy na nové trati v traťáku 34:50.

Závod z Pardubic vyhrál orienťák OK Loko Pardubice Petr Frosch za 41:20. Ženy Alena Holá z Prahy 47:37. Hradecké ženy také převálcovaly pardubické. Vítězná Daniela Čepová z OK 99 totiž zapsala 39:22.

V Čeperce se bude závodit i v neděli 28. května od 16 hodin. Poběží se třetí ročník Čeperského běhu – dvou obrátková trať se smíšeným, ale absolutně rovinatým, povrchem o délce šesti kilometrů.

Finanční ceny za umístění obdrží nejlepší tři muži a ženy. Pořadatelé ocení i nejlepší veterány a veteránky v desetiletých kategoriích od čtyřiceti do nekonečna. Účast totiž přislíbil i nejstarší český maratonec Jirka Soukup, který v červnu oslaví devadesátiny a i pro devadesátníky bude vypsaná samostatná kategorie.

Pořadatelé umožní start a změří čas i zájemcům, kteří si chtějí zkusit trojku. Na této trati nebude vyhlašováno pořadí, ale účastníci budou zařazeni do losování tomboly.

Vloni měl závod kvalitní obsazení. V traťáku 19:23 minuty za tropického vedra vyhrál Miloš Kratochvíl z Hvězdy Pardubice, první půlku dal za 9:31. To měl ještě soupeře v Jirkovi Čivrném.

Třetí doběhl Michal Vokolek z AC Pardubice a čtvrtý, nakonec i on byl finančně oceněn, Jaromír Hradecký ze Skutče. Závod žen vyhrála Eva Vejběrová z CykloPokr Hradec Králové.

Centrum závodu je u obecního úřadu. Letos bude celé vybrané startovné věnováno na dobrou věc.