To, co se zatím nikomu nepodařilo, se možná stane skutečností. Specialisté z Nike a top světoví běžci Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese a Lelisa Desisa se v sobotu 6.5. v 5:45 našeho času v italské Monze chystají zaběhnout maraton pod dvě hodiny. Podaří se po několikaletém úsilí posunout hranice sportu a pokořit rekord Dennise Kimetta z roku 2012?

Tuto událost budou moci sledovat lidé z celého světa. Moderovat jí bude Sal Masekela s atletkou Paulou Radcliffovou, běžeckou ikonou Craigem Masbackem a hercem Kevinem Hartem. V průběhu vysílání se objeví i další speciální hosté.

Zkrátit čas maratonu na dvě hodiny je odvážný – a pro mnohé nemožný – cíl. Současný rekord je totiž na hodnotě 2:02:57 a snížit tento čas o celá tři procenta je těžký úkol i pro ty nejlepší vytrvalostní běžce. V Nike pečlivě vybrali atlety, kteří mají nejlepší předpoklady uspět a také odvahu se do úkolu pustit. Mezi tři statečné patří Eliud Kipchoge z Keni, kterému se na londýnském maratonu podařil osobní rekord 2:03:05. Další z trojice, eritrejský Zersenay Tadese, je čtyřnásobným mistrem světa v půlmaratonu. Skupinu doplňuje Lelisa Desisa z Etiopie s osobním rekordem 2:04:45.

Proč Monza?

Snaha najít ideální lokalitu pro trénink i klíčový závod byla ovlivněná velmi specifickými podmínkami. V úvahu se musela vzít například nadmořská výška, teplota a vlhkost a tlak vzduchu. To všechno s jediným cílem – optimalizovat podmínky pro běh.

Po zvážení různých lokalit po celém světě se tým Breaking2 přesunul na 2,4 km dlouhý okruh v Autodromo Nazionale Monza poblíž italského městečka Monza. Lokalita v zásadě splňuje všechny podmínky. Teplota se pohybuje kolem 12 stupňů a tlak nasycené páry kolem 12mmHg. Navíc tady často bývá zataženo, takže se běžci nemusí potýkat s horkem a vzdušné proudy jsou díky poloze kryté stromy relativně stabilní. Ideální podmínky samy o sobě samozřejmě nezajišťují prolomení bariéry dvou hodin. Délka okruhu, povrch a nadmořská výška jenom doplňují další kritéria, která jsou nezbytná ke splnění cíle.

Další podmínky zahrnují například:

• Asfalt – asfalt je pro běžce ideální povrch a trať v Monze má ideální konzistenci.

• Profil trati – okruh nabízí lehké, rovnoměrné stoupání.

• Délka – trať s délkou 2,4 km je ideální pro trénink rozvržení tempa, hydratace a práce support týmu .

• Počasí – analýza dat za posledních 6 let z Monzy a dat z nejrychlejších maratonů ukázala, že podmínky zde jsou ideální pro dosažení vrcholného výkonu.

Co mají na sobě?

Aby byla rychlost ještě rychlejší, rozhodla se značka Nike přehodnotit tradiční maratonský set. Designéři se zaměřili na pět klíčových vlastností, které by z pohledu tří běžců mohly být lepší: váha, pohodlí, komfort, únava a přilnavost. Designeři kombinovali údaje získané skenováním těla sportovců s jejich osobními preferencemi a vyvinuli sestavu dokonale přizpůsobenou každému běžci.

Tradičně se běžecké boty na delší vzdálenosti vyráběly co možná nejmenší a nejnižší. Ale jak může tak tenká podrážka pracovat s úsporou energie běžce? Zatímco minulost byla určována heslem „méně je více“, budoucnost a Zoom Vaporfly Elite vychází z přesného opaku, takže je oproti tradičním botám mnohem vyšší. „Tvar boty je podmíněný její funkcí a my jsme tady chtěli maximálně využít poznatky z aerodynamiky,“ vysvětluje Stefan Guest, ředitel sekce inovací.

Zoom Vaporfly Elite, ve kterých vyběhne trojice běžců Kipchoge, Desisa a Tadese, až se pokusí zdolat maraton za dvě hodiny, má proto v přední části podrážku tlustou až 21 mm. V ní je uložený nový typ mezipodešve ZoomX, která je díky jinému typu pěny lehčí a poskytuje běžci větší výztuhu a pohodlí.

Cílem je co nejvíc využít energii běžce a zabránit jejímu úniku přes botu. Tomu napomáhá i deska z uhlíkových vláken, která má speciálně upravenou tvrdost pro každého ze tří atletů. „Víme, že tvrdší boty hodně pomáhají při zachování energie,“ uznává Bret Schoolmeester, ředitel sekce běžeckých bot. „Na druhou stranu pokud je bota moc tvrdá, může se zátěž z chodidla přenášet na lýtko a to je při běhu na dlouhé tratě problém. Deska má proto hodně specifický tvar, abychom se tomuto problému vyhnuli,“ dodává Schoolmeester. Prodloužení boty u paty minimalizuje námahu kladenou na Achillovu šlachu a díky aerodynamickému tvaru běžce zrychluje. Vršek vyrobený z Flyknitu zaručuje, že bota běžci perfektně sedne.

Kromě nových bot bude trojici běžců pomáhat běžecký komplet, který přichází s revolučním pohledem na pohodlí a lehkost běžeckého oblečení. Tričko vyrobené z úpletu Seamless Transfer Knit má na potřebných místech lepší ventilaci a zároveň se přizpůsobuje tělu běžce. Elastické kraťasy Short Tight díky materiálu Nike Aeroblade snižují tření, běžci si navíc mohou vybrat délku a stupeň komprese. Návleky na ruce Nike pomáhají překonat chladnější počasí, speciální příze zajišťuje vyšší úroveň přilnavosti na každém konci rukávu. Pásky Nike Aeroblade snižují tah, který vzniká na lýtkách. Pro úspěch běžců se myslelo opravdu na každý detail, a tak jsou pro trojici k dispozici speciální ponožky, které jsou kompatibilní s botami.

Už od roku 2014 celý tým trenérů, výživových poradců, inženýrů a sportovních psychologů pomáhá běžce připravit na jejich velký závod. Pohání je víra, že i nemožné sny se se mohou vyplnit. Jak řekl trenér a spoluzakladatel Nike Bill Bowerman, pravý smysl běhu není jenom vyhrát závod, ale otestovat hranice lidského srdce. Projekt Breaking2 tak není jenom o pokoření hranice 2 hodin, ale o inspiraci a překonávání sama sebe.

Ke splnění takto náročného cíle je ale potřeba využít každý poznatek o běhu a poskytnout běžcům to nejlepší tréninkové vybavení. Každá vteřina na trati hraje zásadní roli, a tak je pečlivě analyzována týmem odborníků. Nike více než rok pracoval na inovativním systému speciálně pro účely Breaking2, který by běžcům měl pomoct k překonání rekordu. Víc o projektu, včetně data a místa závodu, zveřejní Nike příští rok.

Zde můžete sledovat přímý přenos:

Tisková zpráva