Eliud Kipchoge (32) se nakonec o pouhých 26 vteřin nestal prvním člověkem, který kdy zaběhl maratonskou vzdálenost pod dvě hodiny. O tom, co jeho pokusu předcházelo, jsme psali zde.

Keňský běžec dosáhl cílové mety v čase 2:00.25. Nicméně vzhledem k tomu, že se na pokusu o překonání světového rekordu podíleli vodiči, kteří se v průběhu trati připojovali a odpojovali, není možné tento čas do historických tabulek zapsat. Světovým rekordmanem tak i nadále zůstává Dennis Kimetto se svým časem 2:02.57.

„Dneska se psaly dějiny,“ komentoval svůj výkon Kipchoge. O překonání rekordu se pokusili také Eritrejec Zersenay Tadese a Lelisa Desisa z Etiopie. Všichni tři běžci kroužili po automobilovém okruhu v italské Monze dlouhém 2,4 km. Oba Kipchogeovi kolegové nicméně oba v průběhu pokusu výrazně zpomalili. Tadese (35) nakonec dokončil v čase 2:05.51 a Desisa (27) za 2:14.10.

Kipchoge udržoval průměrnou rychlost přibližně 2:50 min/km. Aby dvouhodinovou hranici pokořil, musel olympijský šampion zaběhnout celkem 422 stovek za 17 sekund. Zdálo se, že se mu až zhruba na 31. km daří velice dobře, jenže jedenáct kilometrů před cílem začaly být na jeho tváři znát stopy bolesti, a přestože se pokusil zbytek trasy doslova dosprintovat, únava byla tentokrát příliš velká.

Za potlesku a povzbuzování 18 vodičů překonal maratonskou metu v osobním rekordu. Do dnešního dne měl nejlepší čas 2:03.05, který si zaběhl v loňském roce na Londýnském maratonu.

„Jsem šťastný, že jsem dokázal zaběhnout maraton za dvě hodiny,“ komentoval Kipchoge svůj výkon. „Plně jsem se na dvouhodinovou hranici soustředil, ale v posledním kilometru jsem zpomalil. Celá příprava byla skvělá – bylo to sedm měsíců naprostého soustředění.“

K pokusu o překonání rekordu bylo přizváno jen několik vybraných médií. Firma Nike, organizátor celé akce, zaplatila třem vybraným atletům případnou finanční ztrátu pramenící z jejich neúčasti na Londýnském a Berlínském maratonu.

Celá nákladná akce sklidila určitou míru kritiky, neboť bylo předem jasné, že výsledný čas nebude možné počítat jako oficiální rekord. Adidas, jeden z největších konkurentů Nike, plánuje vlastní pokus o prolomení dvouhodinové maratonské hranice, nicméně by toho rád dosáhl během závodu.