Tři dva jedna, zazní výstřel. Po krátké rovince následuje stěna nahoru, tep letí ze startovních 120 na 180 během okamžiku. Po smrtícím začátku se jen těžko dostává do normálního rytmu… Tak vypadá start jediného nebrněnského dílu běžeckého seriálu Triexpert Cup v Popůvkách.

Většina se s ním těžko srovnává, někdo z něj těží. Ve středu sedl i Lukáši Souralovi. Právě známý brněnský běžec opanoval třetí zastávku populárního podniku. Necelých osm kilometrů kopcovitého terénu zvládl za 27:18 minuty.

Při neúčasti jindy suverénního Jiřího Čípy, který o víkendu s přehledem ovládl náročný Perun Sky Marathon, si Soural připsal cenný skalp. Dlouho byl totiž ve vedení Jiří Petr.

„Jirku jsem porazil poprvé v životě. Jenže to nelze takhle brát, pořád se pere se zraněním nohy. Najednou jsem ho viděl před sebou a evidentně vadl,“ ozřejmil Soural, jenž za sebou Petra nechal o víc jak půl minuty.

Třetí u Dolního rybníka finišoval se ztrátou necelé minuty na prvního Vlastimil Lysák. Radost mu však určitě udělala jeho svěřenka Zuzana Ožanová, která mezi ženami skončila v Popůvkách v čase 34:14 na druhém místě.

„Vlastík mě od zimy trénuje. Dřív jsem běhala, jenže pak jsem měla dlouhou pauzu. K běhu jsem se vrátila až nyní a zase mě to dost baví,“ culila se Ožanová.

Tu za krásného slunného počasí předčila při neúčasti dosud suverénní Patrície Puklové jen Jana Baštářová, která do cíle doběhla o třičtvrtě minuty dřív než Ožanová. Třetí místo pak uzmula Pavlína Menšíková.

Na startu se sešlo pěkných 264 vytrvalců, které vedle úvodního stoupáku potrápil i následný technický seběh k rybníkům. Tentokrát bylo sucho, kamenů a dalších nerovností je však na trati spousta. „Natáhl jsem se a odrazil od kořenů,“ potvrdil v cíli jeden z účastníků Tomáš Chlup.

Normální smrtelník moc nechápe, co všechno přední běžci z Triexpert Cupu zvládnou. Samozřejmě, středeční starty berou spíš jako trénink, jenže na v uvozovkách jen trénincích dosahují skvělých časů. Třeba vítězný Soural o víkendu ovládl závěrečný díl Znojemského běžeckého poháru, čímž obhájil i celkový triumf, v pondělí si střihl Rohateckou desítku a ve středu už stál na startu v Popůvkách.

„Za čtrnáct dní jsem absolvoval sedm startů. Táta už mi říká, ať to nepřeháním,“ smál se Soural. „Času na regeneraci moc není, ale tělo už je celkem zvyklé,“ dodal muž, který má letos výbornou formu. Popůvky nyní běžel o minutu líp než loni touhle dobou.

Příští středu 17. května má Triexpert Cup na program díl, který probíhá v opačném gardu. Palackého vrch je totiž pověstný svým prudkým závěrečným stoupáním.

Výsledky