O víkendu se běhalo i na Palkovických hůrkách na Frýdecko-Místecku. Na startu Jarního Kubánkova se sešlo 160 běžců a 30 dětí v dětském běhu. Dospělí závodili na dvou trasách, v hlavním závodě na 15,5km+⇅550m a ve vedlejším na 8,3km+⇅330m.

Pořadatelé zde organizují ještě podzimní závod, takže se na Hůrkách běhá dvakrát ročně, přičemž dosud byla vždy trasa navržena jinak. Letos poprvé ke změně nedošlo a tak je možné srovnat traťové rekordy z jara s těmi podzimními.

Místní možná ocení popis trasy, a tak jen stručně: Startovalo se z obce Chlebovice z fotbalového hřiště, zahajovalo se rovnou po sjezdovce na kopec Kabátice, hlavní závod oběhl Babí horu a přeběhl “titulární vrchol” Kubánkov, dále oba závody běžely přes kopec Ostružná a zase zpět na hřiště.

Vítězí Causidis a Kollegová

Místní borec Marek Causidis /Salomon-Suunto/ si vyběhal na Kubánkově už čtvrté vítězství v řadě, když svůj loňský čas vylepšil o bezmála 2 minuty a vyhrál s výsledkem 1:04’42 (pro představu jeho čas odpovídá tempu 4’10/km).

Druhý doběhl Tomáš Blabla /Janovice-Bystré/ s časem 1:05’33. Třetí pak Aleš Velička /X-Air Ostrava/ za 1:05’52.

“I když jsem nebyl po Perunu úplně dostatečně zregenerován, tak jsem se dva dny před závodem rozhodl startovat, především v rámci tréninku na další vrcholy sezóny, a také proto, že mám Palkovické hůrky a závod velice rád,” řekl v cíli vítězný Causidis.

Mezi ženami kralovala už podruhé v řadě Alena Kollegová /Canicross Beskydy/, které na vítězství stačil o půl minutky pomalejší výkon než na podzim – vyhrála s časem 1:18’01 (pro představu to jsou km po 5’04). Druhá skončila Tereza Oborná /HO Kailas/ v čase 1:21’55. Třetí doběhla Hana Přádková /Montura Czech Team/ s výsledkem 1:22’07.

“Už minulý rok byl pro mě Jarní Kubánkov zahájením sezony. Tento závod patří mezi mé nejoblíbenějěí. Bohužel mně skolila viróza a tak jsem musela závodit po 14denní pauze, ale závod jsem si nemohla nechat ujít. Trasa nezklamala. Člověk si vyzkouší vše od výběhu sjezdovky, dlouhých táhlých stoupání, lesních cest, struzky až po asfalt. Navíc ta skvělá domácí atmosféra a organizace. Nezbývá mi než pořadatele opět pochválit a poděkovat za skvěly závod,” zhodnotila akci vítězka.

Vedlejší závod pro Šindelka a Kunčickou

Domácí Daniel Šindelek /Frýdek-Místek/, také stálice tohoto závodu, loni běžel kilometrů 16, takže jeho letošní čas na 8 km trati porovnáme s loňským vítězem této trasy, toho Dan předběhl o půl minuty a zvítězil s časem 38:33 (tj. pro představu kilometr za 4:38). Druhý se umístil Marián Kahánek /Somalia Galatasaray/ s časem 38:55. Třetí doběhl Lukáš Marek /Colliery made/ za 39:46.

“Běh na Kubánkov a Palkovické hůrky jsou moje srdeční záležitost. Je to krásný závod v přírodě, trochu náročnější na výkon, ale chodívám na něj každý rok a rád změřím síly s ostatními běžci. Délku tratě střídám různě podle toho, co mám chuť si zaběhnout. Letos jsem zvolil 8 km, loni to bylo zase 16 km. Tento závod je pořadateli dobře organizován i s výborným zázemím a rád se na něj vracím i proto, že tady potkám spoustu přátel a kamarádů a za to patří pořadatelům velký dík,” komentoval závod Šindelek.

V ženách zvítězila na Kubánkově Jana Kunčická /Klub AK Šnek/, která loňský vítězný čas překonala o neuvěřitelných 8 minut. Vyhrála s časem 40:44 (odpovídá tempu 4:44). Druhá se umístila Andrea Krstevová /LightBIKE Running Team/ s časem 43:25. Třetí se umístila Petra Burešová /Hukvaldy/ s časem 47:05.

„O závodě jsem se dozvěděla již před pár lety. Mám moc ráda Palkovické Hůrky, a tak jsem už tenkrát chtěla běžet. Nikdy mi to ale časově nevyšlo, až teď. A bylo to na poslední chvíli. Závod se mi líbil, trasa byla náročná, ale moc pěkná. Po startu jsme chvilku běžely s Andy Krstevovou, ale už na začátku sjezdovky jsme se roztrhly a pak jsem si běžela sama,“ popsala své učinkování v závodě bývalá vítkovická atletka Jana Kunčická.

Všem zúčastněným díky za parádní výkony, všem výše jmenovaným gratulace k umístění.

Foto 627× – Lukáš Podolák

Foto 211× – Dominik Bartoň

Web pořadatele