Ahoj děcka, tak se nám ten první Jasoň blíží, počasí má být ideální, tak věřím, že se vám bude pochod, příroda kolem a hlavně Štramberk líbit.

1, Pochod není žádný závod – ano, sice budete mít startovní čísla, ale to jenom tak, ať se cítíte jako sportovci. Pouze z Ostravy vyběhne asi čtyřicítka běžců, kteří si to rozdají na trati dlouhé 53 km. Pochod můžete pojmout jako kochací, prostě taková rodinná procházka, jít můžete i svižně, abyste si zlepšili kondičku, trénovaní jedinci si třeba i popoběhnou.

2, Medaile – na medaile mají nárok všichni, co se přihlásili do 8.5. Tedy účastníci do startovního čísla 1105. Předpoklá­dáme, že se někteří z vás nezúčastní, z důvodu nemoci atd., takže předpokládáme, že nějaké medaile zbudou – očekáváme 10% tj. cca 110 medailí.

3, Doprava – pokud přijedete autem, tak máte dvě možnosti, zaparkujete v Kopřivnici a z cíle si uděláte cca 2 km procházku, stále jdete z kopce, takže pohoda. Druhá varianta – rodinka si vystoupí u Penny marketu nedaleko nádraží a hlava rodiny odveze auto do Štramberka, tam ho zaparkuje a vrátí se do místa startu – ideální rozcvička před výkonem.

3, Start – Ostraváci jako jediní mají hromadný start tzn. běžci i chodci vyrazí přesně v 7:00h. Účastníci z Frýdku-Místku vycházejí z místeckého náměstí Svobody od prodejny Hudy sport. Vyjít můžete kdykoliv po vyzvednutí čísla tj. od 8.00 do 11:00. Pozor, ten kdo rád chůzi ve velké skupině, tak náš dobrovolník Martin Ryzí provede „slavnostní“ start v 10:00h. Nejvíce lidí vychází z Kopřivnice od vlakového nádraží, zde si můžete vyzvednout číslo kdykoliv od 8:00 do 11:00 a vyjít taky.

4, Uši – naše uši dostanete u tras Ostrava, Frýdek-Místek a Kopřivnice (29 km) na Hukvaldech u Oborní brány, kde budeme mít stánek. Účastníci tras 7 km, 8 km a 13 km dostanou uši při prezentaci.

5, Voda – pitná voda bude k dispozici také u Oborní brány v našem stánku. Pro běžce i chodce z Ostravy jsme udělali vrt na 24. kilometru, takže tam se můžete osvěžit vodou přímo pramenitou. To místo se nazývá V Kotlině a je kousek za rozcestím Chlebovice-chaty, přesně zde https://mapy.cz/s/1EetR

6, Muzea – sedmikilometrová trasa pro kočárky je vedena kolem tří muzeí, které můžete, ale nemusíte navštívit. Letos se nám nepodařilo vyjednat nějakou slevu, snad se to podaří příští rok. Samozřejmě, že pokud nebudete chtít navštívit Muzeum Fojtství, tak tím směrem nemusíte jít, protože se stejně budete vracet, abyste dále pokračovali směrem ulice Česká atd.

7, Orientace – všichni budete mít 4 možnosti, podle kterých se budete řídit, abyste nezabloudili. Zaprvé, všechny trasy vedou po turistických značkách Klubu českých turistů (KČT), jen na 29 km trase z Kopřivnice směr Hukvaldy obcházíme Větřkovickou přehradu zprava a tam KČT značení nemá. My ho tam ale mít budeme. Zadruhé, doporučuji všem, co máte smartphony, abyste si po nainstalování aplikace mapy.cz stáhli do mobilu i svou trasu http://www.bezvabeh.cz/…on/propozice. Zatřetí, každý účastník dostane na startu mapku své trasy s itinerářem. Za čtvrté, v „krizových“ místech budeme mít své značení ve formě bílého papíru A4 s logem Štramberského Jasoně a šipkou.

8, Bezpečnost! – na to prosím pozor. Je několik míst, kde půjdeme po silnici, protože jiná možnost není. Důležité upozornění: Po silnici choďte VLEVO. Platí to pro tyto úseky: Staříč – od Cvičné štoly k říčce Olešné (něco přes jeden kilometr). Větší provoz je však v obci Tichá, tam pokud se rozhodnete jít po silnici (v itineráři je ještě druhá varianta) tak choďte za sebou, nikoliv vedle sebe, jedná se o úsek dlouhý 900m. Možná nejnebezpečnější úsek je mezi Horním Sklenovem a Hukvaldy (trasa 29 km), kdy půjdete po silnici vedoucí k Oborní bráně – jezdí tady auta ve směru Franštát pod Radhoštěm-Hukvaldy a naopak. Tady je ten úsek https://mapy.cz/s/1EeUa

9, Životní prostředí – „Nač odpad házet do koše, když tu máme lesy“, to samozřejmě není naše heslo. Les je to jediné čisté místo, které nám zbylo. Proto prosím všechny účastníky, aby kapesníky, papíry, sáčky, PET lahve a další odpad vyhazovali pouze tam, kam patří, čili do popelnice v nejbližší obci.

10, Cíl – hurá, konečně jsme v cíli. Zde dostanete medaili a sportovní vak. Ze startovního si odtrhnete lístek s nápisem „klobásy“ plus „pivo/limo“ a jdete na to. Cíl uzavíráme v 19.00h.

11, Trika – pokud jste si objednali a zaplatili tričko, tak si ho můžete vyzvednout ráno při prezentaci. Vyzvednout nebo koupit si ho můžete taky v cíli, kde budeme mít stánek.

13, Toalety – mobilní WC najdete na konci náměstí ve dvoře u Staré školy zde https://mapy.cz/s/1Ef1I

14, Puchýře – i na vaše puchýřky jsme připraveni, na náměstí vás budou čekat odborníci z naší „Jasoňovy puchýří ambulance“.

15, Selfíčko – na náměstí budeme mít připravenou dřevěnou konstrukci, na které bude zavěšeno v „nadživotní“ velikosti logo Štramberského Jasoně. Vše bude umístěno tak, abyste měli v záběru Štramberskou Trúbu.

Děkuji, ať se vám pochod vydaří, budeme se na vás v cíli všichni těšit.

Propozice a mapy