Někdo je rád, že ho vyběhne a nezastaví, jiný si ho užívá, další si ho pomalu ani nevšimne. Tak jako je pro Popůvky charakteristický úvodní stoupák, pro díl brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup na Palackého vrchu to je závěrečný osmisetmetrový hank před cílem.

„Jupí, zvládl jsem ho vyběhnout,“ radoval se 285. Viktor Plekanec, který v cíli ležel zničený na zádech. „Je běhavý a ne zvlášť dlouhý,“ komentoval ho zase známý vytrvalec Jiří Čípa.

Právě on se podle očekávání stal vítězem čtvrté letošní zastávky středečního Triexpert Cupu, na 7,1 kilometru dlouhé trati běžel za 22:43.

„Na domácí trati mě nemohlo nic překvapit. Znám tady každý kámen,“ podotkl Čípa, který v Králově Poli bydlí. Po jednodílové pauze v Popůvkách, kde neběžel kvůli únavě z vítězství na Perun SkyMarathonu, tak opět slavil triumf. „Proti Perunovi to je na Palačáku procházka růžovým sadem. Tam jsem nastoupal přes tři kilometry, tady sto metrů,“ ukazoval na hodinky.

Stejně jako mezi muži, tak i mezi ženami po pauze kralovala suverénka podniku. Patrícia Puklová nenechala nikoho na pochybách, dosáhla času 28:16 a druhou Zuzanu Ožanovou (vítězku z Popůvek) za sebou nechala víc jak o minutu. Třetí příčka znamená osvěžení, uzmula ji totiž v Triexpert Cupu nepříliš známá Kateřina Konečná.

Na skok zpátky k mužům. Tam se totiž za Čípou očekávala bitva mezi Lukášem Souralem a Jiřím Petrem. Soural totiž se zraněním bojujícího Petra minule v Popůvkách poprvé v životě porazil, jenže tentokrát se vše vrátilo do zaběhlých kolejí. Petr finišoval v čase 23:53 druhý a Sourala za sebou nechal o dvacet vteřin.

„Noha už je lepší. Jirka Čípa mi dohodil fyzioterapeuta a zdá se, že jsme našli původ potíží. Pracujeme na odstranění problému a snad se budu dál lepšit. Chybějí mi čtyři měsíce přípravy, v závěrečném kopci už mi to vůbec neběželo,“ líčil Petr.

Na Palačáku vystartovalo do závodu 297 účastníků, což je letošní rekord. Příchozí určitě nelitují, závod poprvé v aktuálním ročníku doprovázelo ryze letní počasí. Startující nevykolejila ani drobná změna trati oproti normálu. Vybíhalo se totiž kvůli stavebním pracem tentokrát přímo ze stadionu, ihned poté se však navázalo na starou trať.

Triexpert láká stále nová jména, ale objevuje se v něm i řada srdcařů. Jedním z nich je i dvaačtyřicetiletý Vít Ryška, který nevynechá snad ani jeden díl.

„Triexpert běhám někdy od počátku tisíciletí. Mám ten seriál rád, nejvíc mi vyhovují kopcovité díly, tedy Popůvky a teď nově Myslivna. Dřív jsem pravidelně končil na stupních vítězů, předbíhal mě obvykle jen Dan Orálek. Teď už je to horší, přece jen věk nejde zastavit,“ usmíval se Ryška. Jeho výkony mu však může závidět kdejaký muž v nejlepších letech. Pravidelně končí mezi nejlepšími, ve středu doběhl desátý.

Po kopcovitých dílech přijde na řadu ryzí rovina. Ve středu 25. května se totiž běží na stezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou a zpět. Pořadatelé na oblíbeném dílu čekají prolomení hranice tří set účastníků. Jan Pařík

Výsledky