Třináctý ročník silničního běhu Bystřickém kolem Vírské přehrady startuje v sobotu 27. května, uzávěrka přihlášek za výhodnější startovné, stovku, která se platí až na místě, je do soboty 20. května.

Profil závodu o délce 28 kilometrů je jak zuby od pily. Nejnižší místo je v nadmořské výšce 387 metrů a nejvyšší v 665 metrech. Na celé trase je spousta krásných míst s výhledy na okolí Vírské přehrady a to nad obcemi Veselí, Hluboké, Chlum i Věstín.

Prvních 10 km probíhá v samé blízkosti přehradní nádrže po pravobřežní komunikaci, kde je zákaz provozu motorových vozidel a také úsek mezi obcí Chlum a Věstín (cca 4 km po 21 km závodu) je prakticky bez silničního provozu. Na okruhu je nutné zdolat osm náročných výběhů a tomu odpovídá i počet seběhů.

Polední čtyři ročníky tohoto závodu vyhrál český šampion v běhu do vrchu Jana Janů z Hvězdy Pardubice. V roce 2015 dal traťak 1:34:55 hodiny. „Ve Víru se mi moc líbí. Letos bohužel nepoběžím, protože mám první závod Světového poháru v běhu do vrchu. Rád bych se sem vrátil za rok.“

Před Honzou zde vyhrávali taková jména jako Daniel Orálek z Brna, Jirka Wallenfels z Prahy či Mulugete Serbessa z Týna nad Vltavou. Závod je atraktivní i tím, že se jeho výsledky sčítají s letním Malým svrateckým maratonem a pro nejlepší muže i ženy jsou připraveny zajímavé finančí bonusy.

Po loňské triumfu se chystá na trať opět vyrazit traťová rekordmanka Ivana Martincová z Brna (2:00:01).

Startovka již nyní nabízí další zajímavá jména jako je Zdeňka Komárková a Eliška Vlachová. Vstřícní pořadatelé umožňují zasloužilým účastníkům dřívější start, a i proto se určitě znovu vydá semdesátník Josef Holý z Brna či šedesátnice Marie Tesařová z Křižnova. Mezi nejvzdálenější účastníky bude patřit Alfons Vytisk z MKS Ostrava.

Do konce května má termín levnějšího startovného Vlašimská desítka a Pětka pro všechny, které se uskuteční v sobotu 10. června. Tento závod má společného pořadatele s letos v počtu startujících opět rekordním lednovým půlmaratonem Zimní běh na Blaník. Dopoledne se uskuteční závody pro děti.

V třináct hodin odstartuje Pětka pro všechny, který má za cíl rozhýbat dospělé. Závodníci poběží od vlašimského zámku, proběhnou zámeckým parkem v těsné blízkosti Starého hradu a Čínského pavilonu a dále pokračují parkem po tamní naučné stezce až ke kamennému mostu.

Odsud se vydají přes Neubauerovo nábřeží podél řeky Blanice na Žižkovo náměstí a Poděbradovou ulicí vystoupají ke kostelu sv. Jiljí. Odsud je tu už kousek k Vlašimské bráně a do cíle.

Ve tři odpoledne startuje hlavní závod – Vlašimská desítka (cena města Vlašim). Trasa závodu je shodná s trasou Pětky pro všechny, jen čekají běžce okruhy dva. V polovině trasy budou mít běžci navíc občerstvovací stanici a v případě horkého počasí také osvěžovací stanici se sprchami. Každý registrovaný běžec při prezenci originální běžecký batoh s logem závodu. Samozřejmostí bude kompletní běžecký servis jako čipová časomíra, úschovna zavazadel atd.