Po třech terénních dílech přišla změna v podobě rovinaté cyklostezky z Obřan do Bílovic, změna na nejvyšším stupni se však dala čekat jen stěží. Pátou zastávku letošního brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup si nepodmanil nikdo jiný než suverénní Jiří Čípa. 8,8 kilometru asfaltu podél Svitavy zvládl za 27:41 minuty a svého obvyklého „stínového“ soupeře Jiřího Petra za sebou nechal o víc jak půl minuty.

Do obrátky však dvojice kamarádů běžela spolu. „Pak jsem musel zpomalit a do cíle jsem už doklusal, začalo mě pekelně píchat na žebrech,“ povídal Petr, jenž se pomalu ale jistě dostává do obrátek po vleklém zranění nohy. Pěkný souboj se rozhořel o třetí příčku. Tu nakonec uzmul Vlastimil Lysák, který Lukáše Sourala zdolal až v závěrečném půlkilometru.

„Často jsem se dřív držel vepředu, začátek přepálil a pak trpěl. Poslední dobou si běhám na svém tepu, což je lehce pod sto sedmdesát a pak mám sílu i v závěru. Měl jsem trochu štěstí, že Lukáš od začátku neběžel tak rychle a držel jsem se ho. Tentokrát mu to tolik nesedlo, možná už je unavený, protože hodně závodí. Když jsem se ho udržel, věděl jsem, že závěrečné zrychlení mám silnější,“ popsal Lysák.

Velký vítr nastal v ženské kategorii. Stala se totiž nevídaná věc: na startu stála Patrícia Puklová, ale nevyhrála! Téměř o minutu ji totiž v čase 33:14 pokořila bývalá triatlonistka Tereza Durdiaková, která má výtečnou formu.

„Nedávno skončila v čase 2:48 třetí na českém mistrovství v maratonu. Hodně do toho asi šlápla,“ poznamenal na adresu atletky brněnského Olympu ředitel Triexpert Cupu Tomáš Kalina.

Třetí mezi dámami doběhla tentokrát ve velké konkurenci Tereza Jagošová. „S holkama jsem se držela do otočky, jenže pak mi dost došlo a byla jsem hodně unavená. V cíli už jsem byla ráda, že to mám za sebou,“ přiznala Jagošová.

Zejména kvůli ní dorazila do Obřan i vzácná návštěva. Přímo u trati nejen ji podpořil nejlepší český vytrvalec a její přítel Jiří Homoláč společně s tréninkovým parťákem a dalším špičkovým závodníkem Robertem Míčem.

„Měli jsme trénink na Palačáku a pak jsme se rozhodli, že pojedeme zafandit. Triexpert Cup jsem v minulosti běhal, jenže teď už se mi moc nehodí do kalendáře. Mám spoustu jiných startů,“ vysvětlil Míč, který třeba o víkendu skončil druhý právě za Homoláčem na karlovarském půlmaratonu.

Příští středu 31. května má Triexpert Cup v plánu nejdelší nedráhovou zastávku – jedenáctku v Mariánském údolí v Líšni. Pomalejší běžci mají start v 17.45, ostatní v klasických 18.00.

Výsledky