Nejkrásnější dívky Česka i elitní světový skyrunner se potkali na startu i v cíli Trailu Praha, závodu s tratí, nabízející nejlepší výhledy na metropoli. „Běžel jsem rychle, abych si je stihl prohlídnout i při běhu, když jsem je míjel o kolo,“ usmíval se vítěz Ondřej Fejfar.

Ten tu stál na nejvyšším stupni už podruhé. „Dobrý jako vždycky, krásný počasí, taky jako vždycky,“ hodnotil spokojeně náročnou trať v petřínském parku. Tentokrát neměl soupeře. Ačkoliv druhý Michal Procházka, zpravodaj webu atletického svazu, i třetí Antonín Rektor, loňský celkový vítěz Pražského běžeckého poháru, dřeli, co mohli, zůstali za ním tři minuty.

Fejfar se však na desítce, oproti minulosti mírně zkrácených dvou okruzích, nikterak nešetřil. „Poslední dva týdny mi to vůbec neběhalo, potřeboval jsem volno. Tenhle závod jsem si dal jako testík. Od začátku jsem šel svižně, abych se zakyselil. A ukázalo se, že odpočinek dělá mistry,“ vyprávěl běžec Inov-8 teamu.

Před dvěma týdny běžel dva závody na Kanárských ostrovech. „Už Vertical kilometr jsem byl nějak zadřený a dva dny na to si dal čtyřiadvacet kiláků. V půlce jsem se musel zastavit a došel jsem. Na kvalifikaci na vrchařské mistrovství Evropy na Šeráku to samý. Masér mi sáhl na nohy a řekl, je to tvrdý, jak s tím můžeš běhat? Jen jsem klusal a jezdil na kole.“

Fejfar má letos volnější sezonu, vybírá si podle chuti. Od ledna chodí částečně do práce a po studentských letech poznává životní realitu. „Vycházejí mi vstříc, ale mám míň času. Takový program jako loni je potřeba vymyslet, naplánovat a zajistit půl roku dopředu. Možná zase příště,“ vysvětlil.

Mezi ženami se vrátila do seriálu Kilpi Trail Running Cupu jeho nedávná pravidelná účastnice Kamila Gregorová, nyní v barvách Mizuna. Druhá Petra Davídková dorazila do cíle až po téměř osmi minutách, těsně za ní pak třetí Iveta Vlčková.

Kratší pětku vyhráli Adam Jindra z fakultní nemocnice v Motole a Helena Kratochvílová, nejlepší v kategorii zdravotníků. Kromě dalších věkových žebříčků se vyhlašovali i cizinci, týmy, nebo dvoučlenné štafetky.

Na startu i v cíli se objevila řada zajímavých tváří. Tak hlavně sedm finalistek české Miss 2017 celou pětikilometrovou trasu skutečně uběhly, takže se pro příště nemusíte zdráhat ani vy, kdož nemáte tolik natrénováno.

Zato Hanka Dvorská, asi nejstarší kaskadérka na světě, která se objevila i v Troji s Bradem Pittem, běhá velmi slušně a má četné zkušenosti i s KTRC. „Tady v Praze je to poeticko-náročné, plné emocí s lidmi na trati i z pořadatelského týmu. Moc se mi to líbilo.“ Česká účastnice mistrovství světa Spartan Race, novinářka Karolína Hejlová, dodala: „Dostaly mě hlavně zajímavé technické pasáže.“

A už podruhé tu běžel Jiří Holoubek, moderátor a hudebník, člen Spirituál kvintetu, který den před závodem slavil v Tipsport aréně osmdesátiny s legendárním lídrem kapely Jiřím Tichotou a dalšími osobnostmi jako Wabi Daňkem, Robertem Křesťanem, Hradišťanem… „Nepodcenit přípravu, to se tady snadno řeklo a ráno bylo hodně těžké. Ale účast je povinnost. Běh s okouzlujícími výhledy na Prahu je prostě báječný, i když tentokrát jsem, přiznám, nedokončil…“

V týdnu před startem pořadatelé spolu s herci ze seriálu Modrý kód předali první část daru (50 Kč z každého startovného i běžecký komplet Kilpi) pacientce Nikole, čekající na transplantaci ledviny (více na http://www.trailrunningcup.cz/…a-ktrc-2017/). A tvůrci seriálu jí navíc slíbili roli v dalším natáčení!

Český trailový pohár a největší seriál zážitkových běhů v zemi pokračuje už příští sobotu 10. června Kralickým půlmaratonem na Dolní Moravě. Poprvé letos se jde do hor, ale oproti předchozím letům je trať zkrácena na 21 km se zachováním nádherných přírodních pasáží třeba pod Stezkou v oblacích. A běží se samozřejmě i kratší 5 km pro všechny.

Více informací najdete na www.ktrc.cz, kompletní výsledky taktéž na www.sportt.cz