Potřetí za sebou vyhrál Pančavův běh Ján Griger z Rabštejnské Lhoty. Letos po celotraťovém souboji s Jirkou Douchou z Náchoda a Tomášem Gromusem z Rýmařova. Start i cíl byl ve Škrovádu, místní části Slatiňan, s obrátkou v Heřmanově Městci.

„Klukům jsem cuknul v aleji před obrátkou, ale až do cíle jsem je měl pořád za sebou,“ řekl v cíli vítěz, který na třicetikilometrové trati se smíšeným povrchem a součtem stoupání přes pět set metrů dal čas 2:07:44 hodiny.

Druhý Doucha byl před závodem řádně nažhavený: „Mám tady čtyři prvenství a čtyři druhá místa, ale vloni jsem byl až pátý. Letos s tím musím něco udělat.“ A udělal – 2:08:17, tedy o deset minut lepší výkon než vloni. Třetí, stejně jako před rokem, byl Tomáš Gromus za 2:09: :24.

Letos si náročný závod dala jen jedna žena. Tou byla Iveta Zoulíková z OB Chrast – 3:08:06. „Krásný, ale náročný závod. Sotva jdu,“ řekla po závodě Iveta.

Samostatnou soutěží jsou dvojice, a tu letos vyhrála smíšená také z OB Chrast. Vloni byli třetí. První úsek běžela Hana Bulvová, elitné veteránka nad 45 let za 1.11:57 a bylo z toho průběžné umístění pod bednou. Ale stíhačka Tomáše Matrase –1:03:05 znamenala jasný triumf před místními horolezci Krejsou s Drábkem.

Letití účastníci závodu doběhli na konci startovního pole. Nejstarším účastníkem hlavního závodu byl Jirka Alexa (64 let), který zaběhl pod tři a třičtvrtě hodiny. Nejstarší dvojicí, se součtem věků přes 110, byl Zdeněk Petržílek s Josefem Krátkým, jejichž vyrovnaný výkon znamenal čas pod 3:14.

Závod, který byl letošním nejdelším během na Pardubicku, má ve svém názvu přezdívku jeho zakladatele Vladimíra Petra. Proto závěrem tradiční vzpomínka na něj. „Byl to typický nesportovec se sportovním duchem,“ uvedl jeho kámoš.

Mě zůstává navždy v paměti jiná vzpomínka: „Dost se bál jezdit na kole v provozu, a proto neustále zdůrazňoval, že musí být viditelně oblečen. Asi tušil co ho čeká a když to má někdo napsané nahoře, tak svému osudu neunikne,“ vzpomněl jeden z pamětníku na tragickou smrt Pančavy v roce 1989 při dopravní nehodě, měsíc po květnovém závodě, který pořádal.