„Ježišmarja, to bylo hrozný, málem jsem se uvařil!“ skučí v cíli jeden.

„Dneska dobrý, běželo se v pohodě,“ usmívá se druhý.

Běh, potažmo běžecké závody jsou krásné i v tom, že jednou se do cíle doslova protrápíte a jindy zas na trase přímo plujete a absolvujete ji v běžecké euforii. Stejné rozdíly logicky nastaly i při šesté zastávce středečního brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup v Mariánském údolí v Líšni.

První hlas patří Jaroslavu Chlupovi, který jedenáct kilometrů dlouhou trať dokončil na 85. místě a absolvoval svůj první závod Triexpert Cupu v životě. Druhá výpověď pak nepatří nikomu jinému než líšeňskému vítězi a všem dobře známému Jiřímu Petrovi, jenž dominoval v čase 36:51 minuty. Při absenci Jiřího Čípy měl ulehčenou pozici, ale potvrdil, že se mu po zranění vrací forma. Druhého v pořadí Lukáše Sourala totiž porazil o minutu a půl a třetího Vlastimila Lysáka o další půlminutu.

V ženské kategorii se vrátily zaběhlé pořádky. Po minulých Obřanech, kdy všem vypálila rybník Tereza Durdiaková, v Mariánském Údolí opět s přehledem kralovala v čase 44:06 Patrícia Puklová.

„Docela to dneska šlo, i když jsem v poslední době trochu unavená. Od dubna jsem po mateřské nastoupila na částečný úvazek do práce, tak si zase zvykám na nový rytmus. Před Líšní mi zrovna vyšla dvanáctihodinová směna a v nohách jsem to cítila,“ přiznává anestezioložka, která do Nemocnice Milosrdných Bratří běhá v rámci tréninku z Řečkovic.

Puklová v tentokrát trochu slabší konkurenci neměla s výhrou sebemenší problémy, druhá Lenka Kohnová za ní zaostala o dvě minuty a třetí Zuzana Ožanová o další půlminutu.

Trasa v Mariánském údolí sice poskytuje téměř po celé své délce stín, ve středu však panovalo velké dusno, které závodníkům bralo spoustu sil. Do cíle tak většina z nich dobíhala splavenější než obvykle.

Jedním z uřícených v cíli byl i osmý Tomáš Hrdina, který patří mezi známé tváře Triexpert Cupu. Pokud mu zdraví dovolí, nevynechá jediný díl. Tradiční brněnský seriál dokonce odstartoval jeho běžeckou kariéru.

„S během jsem začal před pěti lety a můj první závod byl Triexpert Cup, chtěl jsem se tehdy připravit na Vokolo Príglu,“ vzpomíná Hrdina. Letos se osmatřicetiletý hobík oproti minulým sezonám opět ve výkonnosti posunul. „Přistoupil jsem trochu jinak k tréninku. V zimě jsem zvýšil objem pomalých běhů a to se mi poté při tempových trénincích vrátilo. Vrchol pro mě byl Pardubický půlmaraton v půlce dubna a s jeho výsledkem jsem spokojený,“ popisuje Hrdina, jenž ho dokončil ve výborném čase 01:16:32 hodiny na 24. místě.

Po nejdelší trati si všichni účastníci Triexpert Cupu „odpočinou“. Ve středu 7. června od šesti hodin večer jsou na programu letos už druhé šestikilometrové Pisárky.

Výsledky