V Galerii Na Mostě v areálu Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové byla zahájena výstava k devadesátinám nejstaršího českého maratonce Jirky Soukupa.

Výstavu je možné navštívit sedm dní v týdnu do 30. 6.2017.

Slavnostního zahájení se mimo jiné zúčastnil primátor města a jeho náměstkyně, děkan a proděkan farmaceutické fakulty a přijela i starostka středočeského města Kouřim, kde je Jirka čestným občanem. Dorazilo mnoho přátel, třeba z Brna Jirka Šmiták (na foto s Jirkou), autor knihy Maraton. Přitomné byly legendy hradeckého běhu jako Petr Šubert či manželé Kubrovi.

Jirka Soukup, narozen 30. 6. 1927 v Praze, vystudoval zemědělské inženýrství se specializací na chov koní a pracoval v hřebčíně v Tlumačově a Napajedlech. Později profesně působil na ministerstvu zemědělství a život jej nakonec přivedl do Hradce Králové.

Atletika, jezdecký a dostihový sport ho přivedly k modernímu pětiboji a československé reprezentaci. S manželkou Grušou měl tři syny. Je dědečkem sedmi vnoučat a trojnásobným pradědou.

Při středoškolských studiích byl aktivní ve výtvarném kroužku. Vystaven je Jirkův autoportrét. Postupně přešel ke sběratelské činnosti zejména exlibris.

O tom, že poprvé v 85 letech a později i v 87 letech se stal Jirka nejstarším českým maratoncem, ví asi každý běžec. Méně známou skutečností je, že vloni v prosinci o vánočních svátcích, se stal v 89 letech i nejstarším českým jezdcem na koni, v jehož sedle strávil dvě hodiny. Kůň bude připraven i letos a jezdec, Jirka, nejspíše opět posune své vlastní maximum.